Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Komisija trešdien bankām "JPMorgan Chase", "Credit Agricole" un HSBC piesprieda 485 miljonu eiro sodu par manipulēšanu ar starpbanku procentu likmi "Euribor", vēsta raidsabiedrība BBC.

No 2005. līdz 2008. gadam bankas bija izveidojušas karteli, kurā apmainījās ar slepenu informāciju par "Euribor" un veica dažādas norunas, kas bankām ļāvis ievērojami nopelnīt specializēto finanšu produktu tirgū.

Saistībā ar šo pašu izmeklēšanu 2013. gadā bankas "Barclays", "Deutsche Bank", RBS un "Societe Generale" piekrita izlīgumam ar EK, samaksājot aptuveni vienu miljardu eiro naudassodu.

Trešdien EK nolēma "JPMorgan Chase" piemērot 337 miljonu eiro naudassodu, "Credit Agricole" 115 miljonu eiro naudassodu, bet HSBC – 34 miljonu eiro naudassodu. "JPMorgan Chase" un HSBC savu vainu ir noliegušas.

"Šis raida skaidru ziņu, ka bankām, tāpat kā visiem uzņēmumiem, ir jāievēro Eiropas Savienības konkurences noteikumi. Finanšu tirgiem jābūt konkurētspējīgiem," lēmumu skaidroja Eiropas Savienības konkurences komisāre Margrēte Vestāgere.

"Euribor" indeksu izveidoja 1999. gadā līdz ar eiro ieviešanu. To nosaka katru dienu, ņemot vērā Eiropas Savienības valstu un nozīmīgu pasaules banku procentu likmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!