Foto: Scanpix/AFP

Krievijas iebrukums Ukrainā satricināja ne tikai Eiropu, bet arī visu pasauli. Tas, kā jau ierasts, atspoguļojās finanšu tirgos – akciju cenas kritās, naftas cenas auga. Šādi nestabilitātes periodi ir īpaši satraucoši amatieriem investoriem, kuri, redzot sava portfeļa vērtības kritumu, steidza tirgot savus aktīvus. Tas, kā norāda eksperti, ja vien tās nav bijušas, piemēram, Krievijas banku akcijas, nav gudrs solis. Rakstā apkopoti daži vietējo un ārzemju ekspertu ieteikumi, ko darīt krīzes laikos.

Eksperti norāda, ka miera laikos saglabāt mieru un paļauties uz ieguldījumiem ilgtermiņā ir viegli, bet krīzes apstākļi rada sajūtu, bieži vien maldīgu, ka nepieciešams uz tiem strauji reaģēt. Tas arī, it sevišķi amatierus, noved no ceļa.

"Finanšu pētījumi rāda, ka gudri ieguldītāji izvēlas saprātīgu ieguldīšanas stratēģiju un pieturas pie tās ilgtermiņā. Viņi iegulda diversificēti (dažādās valstīs un nozarēs), veic regulārus ieguldījumus un nemaina savu pieeju īstermiņa notikumu ietekmē," saka finanšu eksperts un blogeris Toms Kreicbergs

Savukārt cits eksperts iezīmē vienu no investīciju objektiem, kuru noteikti nevajadzētu izvēlēties kā vienīgo sava portfeļa daļu. "Šādos laikos kļūst skaidrāks, kāpēc visus aktīvus ieguldīt Latvijas iedzīvotāju visvairāk iecienītajā ieguldījumu veidā – nekustamajā īpašumā – nevajadzētu," viņš saka. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!