Foto: LETA
Tikai nākamās nedēļas sākumā valdībai tiks iesniegta "Parex" bankas un bankas "Citadele" pārdošanas stratēģija, kas Ekonomikas ministrijai (EM) bija jāsagatavo līdz piektdienai, jo laikus nav saņemti atzinumi no citām institūcijām, portālu "Delfi" informēja ministrijā.

"Pārdošanas stratēģijai, ko gatavo Privatizācijas aģentūra (PA) sadarbībā ar konsultantu ("Nomura International plc"), pirms iesniegšanas MK bija jāsaņem atzinumi vēl no citām institūcijām," informēja EM Sabiedrisko attiecību nodaļā. Atzinumi bija jāiesniedz līdz otrdienai, taču EM visus nav saņēmusi. Ministrija uzsver, ka "kavēšanās ir no EM neatkarīgu iemeslu dēļ".

EM parlamentārais sekretārs Klāvs Olšteins (V) portālm "Delfi" sacīja, ka atzinumi bija jāsagatavo Tieslietu un Finanšu ministrijām, tomēr viņš nezināja, kura no iestādēm vilcinās izpildīt valdības uzdevumu.

Kā vēstīts, valdība janvārī uzdeva EMllīdz 11.februārim sagatavot abu banku "pilnu pārdošanas stratēģiju", tolaik atklāja ekonomikas ministrs Artis Kampars (V).

Ministri valdības slēgtajā sēdē uzklausīja informāciju par "Parex" bankas restrukturizāciju, kā arī informatīvo ziņojumu par priekšlikumiem "Parex" restrukturizācijas ietvaros izveidoto kapitālsabiedrību akciju pārdošanai.

Kampars informēja, ka "Parex" līdz aprīļa beigām plāno segt pēdējo maksājumu par sindicētajiem kredītiem 163 miljonu latu apjomā. Pēc ministra teiktā, iespējams, "Parex" šo maksājumu spēs segt no saviem līdzekļiem, kas iegūti, atgūstot līdzekļus no bankas sliktajiem aktīviem. Kampars uzsvēra, ka "Parex" finanšu plūsma atbilst valdībā apstiprinātajam plānam.

Jau ziņots, ka pirmajos piecos mēnešos pēc "Parex" sadalīšanas kredītu restrukturizācijas un vērtspapīru pārdošanas rezultātā banka ir spējusi atgūt 60 miljonus latu, tādējādi akumulējot aptuveni pusi sindicētā kredīta atmaksai nepieciešamo līdzekļu.

2009.gada martā Latvija noslēdza galvojumu līgumus ar "Parex bankas" sindicēto kredītu devējiem un kā bankas lielākais akcionārs uzņēmās galvojuma saistības kredītu atmaksas nodrošināšanā. Saskaņā ar vienošanos ar aizdevējiem pirmais bankas maksājums par sindicētajiem kredītiem 30% apmērā no kopējās aizdevumu pamatsummas tika veikts aizpagājušā gada pavasarī, pērn februārī - otrais maksājums 40% apmērā, bet atlikušie 30% jāmaksā šogad maijā.

Jau ziņots, ka 2008.gada 8.novembrī valsts nolēma glābt finanšu grūtībās nonākušo AS "Parex banka" un par diviem latiem iegādājās bankas kontrolpaketi, kopš tā laika ieguldot bankā vairāk nekā 800 miljonus latu. Tostarp pērn gada sākumā valdība nolēma ieguldīt "Parex" bankā vairāk kā 100 miljonus latu no starptautiskā aizdevuma līdzekļiem, kas īpaši paredzēti finanšu sektora stabilizācijai, tostarp "Parex" glābšanai.

Pērn augustā "Parex" tika sadalīta, izveidojot jaunu valstij piederošu banku "Citadele", kas pārņēma "Parex bankas" "labos" aktīvus un darbojas kā atsevišķa kredītiestāde, ko neapgrūtinās "Parex bankai" uzliktie darbības ierobežojumi, piemēram, aizliegums izsniegt kredītus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!