Foto: F64

Ekonomikas ministrija savā interneta mājaslapā izveidojusi atsevišķu sadaļu "Informācija Krājbankas klientiem, kurā apkopotas aktuālākās atbildes un jautājumi par Latvijas Krājbanka darbības apturēšanu un turpmāko rīcību bankas klientiem.

Situācija ar kredītiem

  

Cik liels ir Krājbankas kredītportfelis? Cik kredīti izsniegti privātpersonām, cik uzņēmējiem?

Pēc Latvijas Komercbanku asociācijas datiem, uz trešā ceturkšņa beigām Krājbankas kredītportfelis bija 351 miljons latu (2,6% no kopējā Latvijas banku kredītu tirgus), no tā 248,2 miljoni latu izsniegti uzņēmumiem, bet 102,8 miljoni latu - privātpersonām.

Ko darīt kredītņēmējiem, kuriem ir kredīts Krājbankā?

Pildīt savas saistības. Kamēr kredītlīgums tiek pildīts, tikmēr nevienam nav tiesību neko piedzīt no klienta. Līdz ar to klientam nav jāsatraucas par pirmstermiņa atmaksu, kamēr viņš pilda savas saistības.

Ko darīt, ja kredīts ir citā bankā un nevar nomaksāt, jo nauda ir Krājbankā?

Vispirms nekavējoties ir jāsazinās ar banku, kura izsniegusi kredītu (kurai veicams maksājums) un jāpaziņo par izveidojušos situāciju. Tas ir jādara ar mērķi kredītu izsniegušajai bankai darīt zināmu, ka saistībā ar to, ka noguldījumu garantētā summa tiks izmaksāta, grūtības ar kredīta maksājumiem ir īslaicīgas. Tālāko rīcību noteiks kredītu izsniegušā banka.

Kā rīkoties, ja uzņēmējs nespēj laikā norēķināties par nodokļiem ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) Krājbankas problēmu dēļ?

Pēc iespējas ātrāk VID jāvēršas ar iesniegumu par nodokļu maksājumu samaksas termiņa pagarinājuma piešķiršanu. Iesniegumu nodokļu maksātāji var iesniegt elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu, klātienē jebkurā VID Klientu apkalpošanas centrā, kā arī pieteikt nodokļu samaksas termiņa pagarinājuma nepieciešamību telefoniski pa VID informatīvo tālruni - 1898.

Pieteikumu par nodokļu samaksas termiņa pagarinājuma nepieciešamību VID sola izskatīt maksimāli īsā laikā, nepārsniedzot septiņas dienas. Piešķirot nodokļu samaksas termiņa pagarinājumu, kavējuma naudas aprēķināšana tiks pārtraukta ar 2011.gada 21.novembri.

Vai par nodokļu nomaksas kavējumiem, kas radušies Krājbankas problēmu dēļ, tiks rēķinātas soda naudas?

Tiek Krājbankas klientiem, kuri nodokļu maksājumus būs kavējuši Krājbankas problēmu dēļ, VID neaprēķinās soda procentus, ja vien būs saņemts nepieciešamais iesniegums.

Gadījumos, kad Krājbanka ir pieņēmusi izpildei nodokļu maksātāja maksājumu uzdevumu par nodokļu samaksu, taču nav izpildījusi to sakarā ar bankas darbības apturēšanu, VID neaprēķina nokavējuma naudu vai pārtrauc nokavējuma naudas aprēķināšanu uz laiku līdz tiek pieņemts lēmums par bankas darbības atjaunošanu vai bankrotu.

Vai sods par kavēto nodokļu nomaksu būs jāmaksā gadījumos, ja uzņēmēja partneri, kuri ir Krājbankas klienti, nespēj norēķināties laikā un tāpēc trūkst līdzekļu nodokļu nomaksai?

Šie jautājumi tiks risināti individuāli.

Ietekme uz ekonomiku

Ekonomikas ministrijas skatījumā galvenā ietekme uz tautsaimniecību ir saistīta ar bankas kontos iesaldētajiem līdzekļiem, kurus ne uzņēmēji, ne iedzīvotāji nevar izmantot ekonomiskajā apritē. Tāpēc ir jānodrošina maksimāli ātrāka garantēto atlīdzību izmaksa Krājbankas klientiem.

Papildu negatīvs apstāklis Latvijas ekonomikai ir vienlaicīgās "Snoras bankas" problēmas Lietuvā, pasliktinot ekonomisko situāciju vienā no galvenajiem mūsu valsts eksporta tirgiem.

Ņemot vērā Krājbankas noguldījumu portfeļa salīdzinoši nelielo īpatsvaru kopējā noguldījumu portfelī, no kura lielākā daļa varētu būt atgūstama, bankrota tiešā ietekme uz banku sektoru un ekonomiku kopumā būs ierobežota.

Tomēr, ņemot vērā, ka bankas maksātnespēja būs negatīvi ietekmējusi gan patērētāju, gan uzņēmēju noskaņojumu, gan radījusi reālus zaudējumus un darbības apgrūtinājumus biznesam, ietekme uz tautsaimniecību varētu būt jūtama jau šā gada pēdējā ceturksnī, , piebremzējot līdz šim sasniegto straujo ekonomikas izaugsmes tempu.

Lielāko ietekmi Krājbankas maksātnespēja visdrīzāk atstās netiešā veidā - caur patērētāju un uzņēmēju konfidences kritumu un potenciālu pieprasījuma apsīkumu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!