Foto: Europa.eu
Vienu dienu pēc Latvijai ES finanšu ministru pozitīvā lēmuma par eiro ieviešanu Latvijā, Eiropas Parlamenta (EP) deputāts, kurš sagatavoja EP rezolūciju par Latvijas gatavību eiro, Burkhards Balcs, žurnālistiem Briselē sacīja, ka tā ir pilnīgi normāla parādība, ka latvieši neatbalsta eiro. Ar laiku atbalsts vienkārši pieaugšot.

"Tas ir pilnīgi normāli, arī Vācijā pirms gadiem, kad sākās runas par eiro ieviešanu, atbalsts bija ļoti zems, taču ar laiku, redzot pozitīvās ekonomikas pārmaiņas, cilvēki vienkārši sāka eiro atbalstīt vairāk," sacīja Balcs.

Balcs žurnālistiem norādīja: "jums jāatceras, ka ES nav "Lielais brālis", bet gan 28 valstu kopums, kas strādā kopā. Tāpat arī par eirozonu. Latvijai būs tādas pašas tiesības kā Francijai. Eirogrupā katrai valstij ir viena balss, un katra valsts, lai cik maza tā būtu, patur iespējas bloķēt pārējo lēmumus."

Komentējot nesen notikušo EP rezolūcijas balsojumu, kurā Latvija ieguva lielu atbalstu (EP ieteikumu apstiprināja ar 613 balsīm par, 67 pret un 29 atturoties), pret Latvijas pievienošanos pretenzijas esot izteikuši konservatīvāki britu politiķi, kuri esot uzsvēruši, ka šis neesot īstais laiks, lai eirozona uzņemtu jaunu dalībvalsti. "Briti gan izteiktu protestu pret jebkuras jaunas valsts pievienošanos, tas nav nekas vērsts pret Latviju," norādīja Vācijā dzimušais EP deputāts.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka arī EP deputāts Aleksandrs Mirskis ("Alternative") balsoja pret un pret balsojis ir arī EP deputāts Alfrēds Rubiks (Latvijas Sociālistiskā partija).

Jau ziņots, ka Balcs maija beigās Rīgā tikās ar valsts un nevalstiskajiem sektoru dalībniekiem, kuri EP ziņotājām pauda gan negatīvu, gan pozitīvu attieksmi pret eiro ieviešanu. Balstoties Rīgas vizītē pieredzētajā un Eiropas Centrālās bankas (ECB) un Eiropas Komisijas (EK) konverģences ziņojumu paustajā, Balcs sagatavoja EP rezolūcijas projektu par Latvijas pievienošanos eiro.

Rezolūcijas projektā bija norādīts, ka Latvija atbilst kritērijiem, lai varētu pievienoties Eiropas vienotajai valūtai. Rezolūcijā ir atsauce uz ECB un EK konverģences ziņojumiem. Uzsvērtas arī ECB bažas par Latvijas spēju ilgtermiņā saglabāt zemu inflāciju, taču EP ziņotājs norāda, ka šie jautājumi ir jāuztver nopietni, taču kopainā tie nemaina kopējo pozitīvo vērtējumu par eiro.

Jau ziņots, ka otrdien notikušajā ES finanšu ministru sanāksmē (ECOFIN) galā lēmumā tika atbalstīta eiro ieviešana Latvijā no 2014.gada 1.janvāra. Par otrdienas notikumiem portāls "Delfi" vēstīja teksta tiešraidē no Briseles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!