Foto: Shutterstock
Soctīklos izplatījies kārtējais viltus ieraksts, kas aplami vēsta par it kā jaunu veselības nodokli, ar kuru aplikti Latvijas iedzīvotāji. Ar ierakstu piektdienas vakarā bija dalījušies jau vismaz 905 cilvēku.

Maldinošais teksts vēsta: "Tikko Reirs/vienotība aplika katru Latvijas iedzīvotāju ar veselības obligāto maksājumu 5% no algas. Dalies!" Ieraksta autors ir viens no organizācijas Tautas Varas fronte līderiem Valentīns Jeremejevs , kurš nepatiesas informācijas izplatīšanas dēļ regulāri nonācis žurnālistu redzeslokā.

Ziņojums ir nepatiess divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, jauns veselības nodoklis nav ieviests. Un, otrkārt, lai gan Finanšu ministrija (FM) šobrīd piedāvā iezīmēt veselības apdrošināšanas obligāto maksājumu 5 procentpunktu apmērā, tas plānots, nepalielinot kopējo jau esošo darbaspēka nodokļu slogu.

FM diskusijai valdībā iesniegusi informatīvo ziņojumu par nodokļu politikas attīstības virzieniem valsts sociālās un veselības apdrošināšanas ilgtspējas veicināšanai. Tajā tostarp minēts, ka 2021. gada plānots iezīmēt minēto veselības apdrošināšanas obligāto maksājumu (VAOM), nepalielinot kopējo darbaspēka nodokļu slogu, bet, pārdalot valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI), iedzīvotāju ienākuma nodokļa un solidaritātes nodokļa likmes.

Lai minēto nodokļu likmju pārdales rezultātā novērstu darbaspēka nodokļu sloga palielinājumu personām ar zemiem un vidējiem ieņēmumiem, ministrija paredzējusi palielināt diferencēto neapliekamo minimumu no līdzšinējiem 300 uz 350 eiro mēnesī. Tāpat plānots ieviest minimālo VSAOI objektu vispārējā nodokļu režīmā un alternatīvajos nodokļu režīmos nodarbinātajiem, kuru ienākumi mēnesī nesasniedz minimālās algas apmēru, kā arī reorganizēt mikrouzņēmuma nodokļa režīmu.

Lai gan valdībā šāds plāns vēl nav apstiprināts, šobrīd ministrijas ieskatā šie pieci VAOM procentpunkti veidotos šādi:

  1. no viena procentpunkta VSAOI likmes par veselības apdrošināšanu (līdz šim 0,5% darba ņēmēja daļa un 0,5% darba devēja daļa), pārveidojot to par VAOM darba ņēmēja daļā;
  2. no diviem procentpunktiem no VSAOI likmes darba ņēmēja daļas, pārveidojot tos par VAOM darba ņēmēja daļā;
  3. par diviem procentpunktiem palielinot VSAOI darba ņēmēja daļu (VSAOI likmes palielinājumu kompensējot ar IIN likmes samazināšanu) un šos 2 procentpunktus pārveidojot par VAOM darba ņēmēja daļā. Lai nepalielinātu kopējo darbaspēka nodokļu likmju apmēru, FM iecerējusi samazināt IIN progresīvās likmes par 2% (no 20% uz 18% ienākumiem līdz 20 004 eiro gadā, no 23% uz 21% ienākumiem no 20 004 līdz 62 800 eiro gadā un no 31,4% uz 27,55% ienākumiem virs 62 800 eiro gadā)

Ar pilnu ziņojuma tekstu iespējams iepazīties šeit. Ministru kabinetā to plānots izskatīt 18. augustā.

Jeremejevs faktu kļūdu neatzina, norādot, ka minētais ir viņa viedoklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!