Foto: LETA

Februārī banku piesaistīto noguldījumu atlikums pieaudzis par 0,2% jeb 22,2 miljoniem latu, taču nerezidentu noguldījumu apjoma kāpumu veicināja ASV dolāra vērtības pieaugums, nevis reāls naudas pieplūdums, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apkopotie dati.

Pieaugot mājsaimniecību un finanšu iestāžu noguldījumiem, bet samazinoties privāto nefinanšu sabiedrību un valdības noguldījumiem, rezidentu noguldījumu atlikums sarucis par 0,1% jeb 4,7 miljoniem latu. Savukārt nerezidentu noguldījumu atlikums februārī pieauga par 0,4% jeb 26,9 miljoniem latu.

"Šomēnes nerezidentu noguldījumu apjoms pieaudzis ASV dolāra vērtības palielināšanas rezultātā, nevis reālo noguldījumu pieplūduma dēļ", skaidro FKTK priekšsēdētājs Kristaps Zakulis. "Nerezidentu noguldījumu apjoma pieaugums no visām valstīm kopā ir mazāk nekā pērn, kad 2012. gada februārī nerezidentu noguldījumu kopējais pieaugums bija 110 miljoni latu. Mēs turpināsim sekot līdzi situācijai un rūpīgi strādāsim ar bankām, vērtējot ienākošās naudas plūsmas intensitāti un kvalitāti," pauž Zakulis.

Jautājums par nerezidentu noguldījumiem kļuva aktuāls saistībā ar finansu problēmām Kiprā un pieļāvumiem, ka Krievijas turīgie cilvēki, kuri līdz šim turējuši naudu Kipras bankās, tagad nodokļu un ierobežojumu dēļ vēlēsies savus noguldījumus pārvest uz citām bankām, tai skaitā Latvijā.

Banku sektora likviditāte un kapitalizācijas līmenis aizvadītājā mēnesī saglabājās augsts. Februāra beigās banku sektora likviditātes rādītājs bija 57,4% (janvāra beigās 59,2%) un kapitāla pietiekamības rādītājs bija 17,85% (minimālā kapitāla prasība – 8%), savukārt 1. līmeņa kapitāla rādītājs bija 15,41% (janvāra beigās – attiecīgi 17,67% un 15,26%).

Banku sektors kopumā 2013. gada pirmajos divos mēnešos darbojās ar peļņu 39,1 miljonu latu apmērā, t.i. par 8,3% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, kad peļņa sasniedza 36,1 miljonu latu. Līdz februāra beigām ar peļņu darbojās 17 Latvijas bankas un četras ārvalstu banku filiāles (tirgus daļa kopējos banku sektora aktīvos – 97,2%).

Februārī banku sektora kopējais kredītportfelis palielinājās par 0,1% jeb
12,4 miljoniem latu. Rezidentu mājsaimniecībām izsniegto kredītu atlikums saruka par 0,5%, savukārt rezidentu korporatīvajiem klientiem izsniegto kredītu atlikums gandrīz saglabājās iepriekšējā mēneša līmenī, sarūkot par 0,05%. Savukārt nerezidentiem izsniegto kredītu atlikums mēneša laikā pieauga par 2,6%.

Banku sektorā februārī no jauna izsniegti kredīti 157,9 miljonu latu apmērā, t.sk. 28 miljoni latu – Latvijas uzņēmumu attīstībai, 30 miljoni latu – Latvijas finanšu institūcijām, 13,4 miljoni latu – rezidentu mājsaimniecībām, savukārt 86,3 miljoni latu – nerezidentiem.

Ilgāk par 90 dienām kavēto kredītu apmērs turpināja sarukt un to īpatsvars banku sektora kopējā kredītportfelī februāra beigās veidoja 11% (savukārt rezidentu mājsaimniecību kredītportfelī – 15,1%, bet rezidentu korporatīvo klientu kredītportfelī – 9,1%). Februārī līdzīgi kā janvārī bija vērojams kredītu ar kavējumu līdz 30 dienām pieaugums, kā rezultātā kopējais kavēto kredītu īpatsvars banku sektora kredītportfelī mēneša laikā pieauga un februāra beigās bija 18,1% (janvārī – 17,9%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!