Foto: Publicitātes foto

Lietuvas finanšu tehnoloģiju ("fintech") uzņēmums "SME Finance" no Apvienotās Karalistes alternatīvās īpašuma pārvaldības uzņēmuma ir piesaistījis 120 milj. eiro investīciju. Ar investēto līdzekļu palīdzību uzņēmums plāno šogad palielināt aizdevumu portfeli līdz 200 milj. eiro.

“Esam kļuvuši par pirmo sektora pārstāvi Baltijas valstīs, kurā ir investējis šis Apvienotās Karalistes fonds. Kopā ar pārējiem piesaistītajiem līdzekļiem šī investīcija ļaus palielināt “SME Finance” un “SME Bank” ekosistēmas finansējuma pieejamību mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kā arī paplašināt pakalpojumu spektru. Plānojam, ka mūsu aizdevumu portfelis šogad pieaugs vēl par trešdaļu – no pašreizējiem 160 milj. līdz 200 milj. eiro,” saka “SME Finance” ģenerāldirektors Mindaugs Mikalajūns (Mindaugas Mikalajūnas).

Šajā gadā organizācijas aizdevumu portfelis ir izaudzis par 70% no 94 milj. līdz 160 milj. eiro. Kā apgalvo M. Mikalajūns, straujo pieaugumu nodrošinājusi izveidotā “SME Finance” ekosistēma, kas piedāvā ātrus un individuāli pielāgotus risinājumus mazo un vidējo uzņēmumu sektoram, kuram līdz šim bija gana sarežģīti saņemt nepieciešamo finansējumu.

“SME Finance” darbojas kopā vienā ekosistēmā ar digitālo banku “SME Bank”, kas jūlijā sāka darbību un kopš tā brīža ir piesaistījusi 20 milj. eiro ieguldījumus no ārvalstīm.

Tuvākajā laikā uzņēmums piedāvās jaunu aizdevumu un līdzekļu pārvaldes pakalpojumu, kā arī ātrāku finanšu risinājumu sniegšanu, ko nodrošinās tā attīstītie automatizācijas rīki un tā izveidotā finansējuma platforma. Tādējādi uzņēmums cer konkurēt ne tikai Baltijas valstu, bet arī plašākā Eiropas tirgū.

Tas plāno paplašināt darbību Somijā, Polijā, Vācijā, Spānijā.

Pašlaik “SME Finance” klientu vidū ir vairāk nekā 2000 uzņēmumi; gandrīz 90% piešķirtā finansējuma ir saņēmuši mikro (44%), kā arī mazie un vidējie (45%) uzņēmumi. Lielāko portfeļa daļu – 75% – veido aizdevumi uzņēmumiem (120 milj. eiro), faktorings – 18% (28 milj. eiro), bet līzings un operatīvais līzings – 7% (12 milj. eiro).

Pēc 2021. gada otrā ceturkšņa datiem starp “SME Finance” ekosistēmas klientiem dominē tirgotāji (34,3%), tiem seko ražošanas (24,8%) un pakalpojumu (14,2%) sektora pārstāvji. Vairāk nekā 10% no portfeļa ir loģistikas sektoram, bet mazāk nekā desmitā daļa – būvniecības, lauksaimniecības, nekustamā īpašuma uzņēmumiem.

Lietuviešu kapitāla uzņēmums “SME Finance” darbību sāka 2016. gadā; pašlaik tas sevi definē kā Baltijas valstīs lielāko nebanku finansēšanas tehnoloģiju platformu, kas piešķīrusi finansējumu vairāk nekā 770 milj. eiro apmērā. Uzņēmums kopā ar neobanku “SME Bank” vienā ekosistēmā pārvalda 160 milj. eiro finansējuma portfeli. Šī gada februārī “SME Bank” saņēma Eiropas Centrālās bankas licenci, bet oficiāli banka darbību sāka jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!