Foto: DELFI
"Visu dzīvi mēs strādājam, pelnam naudu, maksājam nodokļus un mūža nogalē mums pienākas pensija. Bet kā zināt, cik liela pensija mums varētu būt?" retoriski vaicā uzņēmējs un personīgo finanšu treneris Valters Vestmanis, demonstrējot pensiju kalkulatoru, kas ļauj modelēt savas vecumdienas.

Kā iepriekš stāstīts, pensija veidojas no trīs līmeņu iemaksām. "Pirmajā pensiju līmenī šobrīd nonāk 14% no mūsu algas, otrajā pensiju līmenī - 6%. Kopā tas sastāda piekto daļu no mūsu algas, tāpēc ir svarīgi zināt, kas ar to notiek," iepriekš sacījis Vestmanis, skaidrojot, ka ar internetā pieejamā kalkulatora palīdzību varam pamodelēt kādām būtu jābūt iemaksām, lai nodrošinātu sev labas vecumdienas.

Eksperts stāsta kā "manapensija.lv" var aprēķināt savas pensijas prognozi.

Viņš skaidro, ka tiem, kuriem ir pāri piecdesmit gadiem, kakulators diezgan precīzi var parādīt, kāda būs pensija, taču gados jaunākie to var izmantot nākotnes modelēšanai. "Mēģināt saprast, kas jāsāk darīt, lai nodrošinātu tādas vecumdienas kā vēlētos," saka eksperts.

Šo video piedāvā programma "Neatkarīgais investors" sadarbībā ar "Delfi Bizness", lai skaidrotu, kā efektīvi krāt un ieguldīt, dzīvojot Latvijā. Seko mūsu jaunumiem "Delfi" portālā un pieseko YouTube kanālam "Finansiālā neatkarība", kurā pieejama noderīga informācija par dažādiem finanšu, pensiju, biznesa un pašizaugsmes jautājumiem. Ja tevi interesē attīstīt ieguldīšanas prasmes, dodies šeit, lai reģistrētos bezmaksas ieguldīšanas vebināram, kuru jau drīzumā vadīs Toms Kreicbergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!