Foto: Publicitātes attēls
"Mūsu tēriņi lielos vilcienos iedalās trīs kategorijās: pamatvajadzības, vēlmes un uzkrājumi, jeb ieguldījums savā nākotnē. Un katrai no šīm mums vajadzētu atvēlēt konkrētu daļu no mūsu ienākumiem, saka personīgo finanšu treneris Valters Vestmanis.

Vestmanis skaidro, ka līdzekļu sadali vajadzētu organizēt pēc principa 50/30/20. Tas esot zelta likums izmaksu sadalījumam, kas ir plaši pieņemts atskaites punkts, pēc kura noteikt, vai mūsu tēriņi ir veselīgās proporcijās.

Šis likums paredz, ka ideālā scenārijā mūsu ienākumi proporcionāli sadalītos 50% pamatvajadzībām, 30% vēlmēm un 20% uzkrājumiem jeb labākai nākotnei.

Pamatvajadzības nozīmē tiešām pamata lietas, bez kurām nevaram dzīvot – mājoklis, transports un pārtika. "Lai labāk saprastu, kas ir pamatvajadzības, iedomājies, ja vajadzētu maksimāli apcirpt visus nevajadzīgos tēriņus, kas būtu tās lietas, kas paliktu?" retorisku jautājumu uzdod finanšu eksperts.

Ikmēneša randiņš skaistā restorānā, dārga kafija un kruasāns pa ceļam uz darbu vai pica un dzēriens ar draugiem piektdienas vakarā nav pamatvajadzības. Šīs lietas iet nākošajā kategorijā – vēlmes.

Vēlmes nozīmē visas lietas, par kurām patiesībā varētu netērēt naudu. Tās ir tās austiņas, izklaides, restorāni, "Netflix" abonaments un ceļojumi. Principā jebkas, kas mums kā cilvēkiem piešķir statusu vai ļauj dzīvot konkrēta veida dzīvesstilu.

Un trešā kategorija ir uzkrājumi. "Šo kategoriju nesauktu par uzkrājumiem vārda tiešajā nozīmē, bet drīzāk skatītos uz to, kā lietām, kas palīdzēs dzīvē ātrāk tikt uz priekšu un nodrošinās labāku nākotni," saka eksperts un skaidro, ka tas būtu drošības spilvens, ieguldījumi, dārgu īstermiņa parādu nomaksāšana un lietas, kas var palīdzēt attīstīt prasmes un celt ienākumus, kā, piemēram, grāmatas, mācību kursi, augstskolas, un tamlīdzīgi.

Spēja optimizēt pamatvajadzības un automatizēt iekrājumus būs tās lietas, kas dos vislielāko finansiālo pienesumu dzīvē ilgtermiņā.

Skaties video, lai uzzinātu detalizētāku informāciju par to, kā šis likums strādā, kā to ieviest savā ikdienā un vai pašam neapzinoties, nedzīvo pāri saviem ienākumiem.

Šo video piedāvā programma "Neatkarīgais investors" sadarbībā ar "Delfi Bizness", lai skaidrotu, kā efektīvi krāt un ieguldīt, dzīvojot Latvijā. Seko mūsu jaunumiem "Delfi" portālā un pieseko YouTube kanālam "Finansiālā neatkarība", kurā pieejama noderīga informācija par dažādiem finanšu, pensiju, biznesa un pašizaugsmes jautājumiem. Ja tevi interesē attīstīt ieguldīšanas prasmes, dodies šeit, lai reģistrētos bezmaksas ieguldīšanas vebināram, kuru jau drīzumā vadīs Toms Kreicbergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!