Foto: LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome ceturtdien nolēma izsniegt atļauju VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" (Hipotēku banka), apstiprinot bankas komercdaļas paketes pāreju AS "Rietumu Banka" īpašumā, portālu "Delfi" informēja FKTK.

AS "Rietumu Banka" tiks nodota komercdaļas pakete, kurā ietilpst aktīvi, kas izriet no noslēgtajiem līgumiem par aizdevumu (kredītu) piešķiršanu klientiem, kā arī līgumi, kas nodrošina bankas prasījuma tiesības saistībā ar attiecīgo aizdevumu atmaksas un līgumisko saistību izpildes nodrošinājumu (hipotēkas, komercķīlas tiesības un galvojuma saistības nodibinošie dokumenti). Plānots, ka darījums un klientu pāreja notiks mēneša laikā pēc FKTK apstiprinājuma.

Tāpat nolemts nodot SIA ''Hipotēku bankas nekustamā īpašuma aģentūra'' visas tās Hipotēku bankas saistības, tiesības un pienākumus, kas izriet no līgumu kopuma, kas noslēgti ar klientiem un ir iepriekš cedēti SIA ''Hipotēku bankas nekustamā īpašuma aģentūra''.

FKTK arī neiebilst, ka SIA "Hipotēku bankas nekustamo īpašumu aģentūra" kapitāldaļas tiks nodotas VAS "Privatizācijas aģentūra", kas ir alternatīvs risinājums aktīvu nodošanai privātajā sektorā.

VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" komercdaļas uzņēmumu pārdošanas procesu koordinē Finanšu ministrija.

Jau ziņots, ka Atbilstoši konsultanta izvērtējumam un ieteikumam VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" ("Hipotēku bankas") komercdaļas pakete, kurā ietilpst nekustamo īpašumu attīstītāju aizdevumi, pārdota AS "Rietumu Banka" , kuras piedāvājums tika atzīts par atbilstošu tirgus situācijai. Lēmums par "Hipotēku bankas" komercdaļas pārdošanu ir secīgs turpinājums 2009.gada lēmumam līdz 2013.gada beigām pārtraukt "Hipotēku bankas" komercdarbību un koncentrēties tikai uz attīstības institūcijas uzdevumiem.

Savukārt pērnvasar tika noslēgti līgumi par četru "Hipotēku bankas" komercdaļas pakešu pārdošanu. "Swedbank" iegādājās "Hipotēku bankas" komercdaļas paketes, kurās ir privātpersonu un juridisko personu komercaizdevumi, norēķinu un noguldījumu pakalpojumi. SIA "Swedbank līzings" iegādājās SIA "Hipolīzings". Savukārt pensiju 2.līmeņa plānu pārvaldīšanas paketi iegādājās "SEB Wealth Management".

Savukārt pērn oktobrī valdības piesaistītā konsultāciju uzņēmuma valdes loceklis Mārtiņš Krūtainis informēja, ka ar potenciālajiem pircējiem vēl nolemts turpināt sarunas par "Hipotēku bankas" komercdaļas paketi, kas ietver kredītus nekustamo īpašumu attīstītājiem, bet atsevišķu paketi veido slikto aktīvu izstrādes kompānija "HipoNIA".

Valdība jau 2009.gadā nolēma, ka līdz 2013.gada beigām tiks pārtraukta "Hipotēku bankas" komercdarbība, lai nākotnē koncentrētos tikai uz attīstības institūcijas uzdevumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!