Foto: F64
Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) 2011.gada nogalē ir noteikusi lielāku maksājumu likmi Noguldījumu garantiju fondā (NGF) un plāno fondā iekasēt ap 27 miljoniem latu gadā.

Savukārt valsts neatkarīgi no līdzekļu apmēra NGF joprojām turpina garantēt atlīdzību 100 000 eiro (70 000 latu) apmērā ikvienam klientam ikvienā Latvijas bankā, sacīja FKTK vadītāja vietnieks Jānis Brazovskis.

"Jāuzsver, ka tieši valsts, nevis NGF, garantē ikvienam bankas klientam atlīdzību līdz 100 000 eiro (70 000 latu) neatkarīgi no tā, vai konkrētajā brīdī NGF ir pietiekami līdzekļu vai nav," uzsvēra Brazovskis.

Līdz garantēto atlīdzību izmaksu sākšanai AS "Latvijas Krājbanka" ("Krājbanka") klientiem 2011.gada trešā ceturkšņa beigās NGF bija uzkrāti 149 miljoni latu, kas tika izmaksāti "Krājbankas" klientiem, skaidroja Brazovskis.

""Krājbankas" izmaksu gadījumā fondā uzkrāto līdzekļu nepietika, lai izmaksātu visiem noguldītājiem pienākušos garantēto atlīdzību. Saskaņā ar Noguldījumu garantiju likumu šādos gadījumos ar FKTK starpniecību tie tiek nodrošināti, aizņemoties no valsts, kas arī tika darīts," sacīja Brazovskis.

Viņš informēja, ka NGF saistības pret Latvijas valsti patlaban ir 185,5 miljoni latu, un galvenais aizņēmuma atmaksas avots būs no "Krājbankas" aktīvu pārdošanas, kuri nonāks NGF kā pie pirmās kārtas "Krājbankas" kreditora.

"Parasti šāda aktīvu realizēšana administratoram aizņem vairākus gadus, tāpēc tiek plānots tuvāko gadu laikā, pirmkārt, nosegt saistības pret valsti, atdodot šo aizņēmumu valstij. Gan atmaksa Latvijas valstij, gan NGF uzkrājumu atjaunošana notiks saistībā ar prasījumu "Krājbankai" par izmaksātajām garantētajām atlīdzībām, kā arī tirgus dalībniekiem kā noguldījumu piesaistītājiem veicot regulāras iemaksas NGF," skaidroja Brazovskis.

Jau ziņots, ka FKTK 30.decembrī pieņēmusi lēmumu uz vienu gadu paaugstināt piemērojamo koeficientu iemaksām Noguldījumu garantiju fondā no līdzšinējiem 0,05% uz 0,075%.

Saskaņā ar Noguldījumu garantiju likumu pēc tam, kad noguldītājiem izmaksāta garantētā atlīdzība, FKTK nolūkā nodrošināt pietiekamu līdzekļu uzkrāšanu Noguldījumu garantiju fondā ir tiesības uz termiņu līdz vienam gadam palielināt noguldījumu piesaistītāju maksājumu fondam, bet ne vairāk kā divas reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!