Foto: LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) Atbilstības kontroles departamenta direktore Maija Treija, kura aprīļa beigās tika atstādināta no amata, ir atsākusi pildīt darba pienākumus, apstiprināja komisijā.

"Darba likumā ir noteikts termiņš, cik ilgi darbinieku drīkst atstādināt no darba - tie ir trīs mēneši, līdz ar to Treija ir atsākusi pildīt darba pienākumus," sacīja komisijas FKTK vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Jansone.

Viņa arī atzīmēja, ka Treijai ierobežojumi darba veikšanai nav noteikti.

Vēstīts, ka, izvērtējot FKTK rīcībā esošo informāciju un "Meridian Trade Bank", kurā iepriekš strādāja Treija, vēršanos Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē (ENAP), pēc kuras ENAP sāka kriminālprocesus par iespējamu bankas iepriekšējās padomes un valdes locekļu pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un iespējamu krāpšanu, FKTK vadība 2019. gada aprīļa beigās atstādināja Treiju no Atbilstības kontroles departamenta direktora pienākumu pildīšanas.

Treijai tika liegts veikt FKTK Atbilstības kontroles departamenta direktora pienākumus un atrasties darbavietā FKTK, kā arī pārstāvēt FKTK citās organizācijās un iestādēs.

FKTK Treija strādā kopš 2015. gada 1. jūlija. Iepriekš viņa bija "Meridian Trade Bank" valdes locekle un atbildēja par risku vadību.

"Mēs esam iestāde, kura uzrauga finanšu noziegumu novēršanas un iekšējās kontroles sistēmu efektivitāti, tostarp bankās, tādēļ šādā situācijā ir jāpieņem lēmums par amatpersonas atstādināšanu no amata, lai novērstu mazāko šaubu ēnu un reputācijas risku. Sekosim uzsākto procesu norisei, vērtēsim saņemto informāciju un nodrošināsim nepieciešamo tās apmaiņu," pēc attiecīgā lēmuma sacīja FKTK toreizējais priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

Aģentūra LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka "Meridian Trade Bank" šogad februārī vērsās ENAP ar iesniegumu, kurā, cita starp bija norādīts, ka Treijas pienākums bijis informēt bankas padomi par nelikumīgu rīcību, izsniedzot kredītus ar bankas īpašniekiem saistītām personām. Savukārt, ja bankas padome nekādi nereaģētu, Treijai būtu bijis pienākums ziņot par to FKTK. Taču, bankas ieskatā, Treija nav veikusi nevienu no šīm darbībām, tādējādi atbalstot citu valdes locekļu, iespējams, noziedzīgās darbības.

Valsts policijas preses pārstāve Ilze Jurēvica jūlija beigās apstiprināja, ka kriminālprocesā veiktas procesuālās darbības, tostarp personu aizturēšana. Divām personām piemērots aizdomās turētā statuss un vēl trīs cilvēki atzīti par personām, pret kurām sākts kriminālprocess. Personām piemēroti drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu.

Aģentūras LETA rīcībā esošajos ENAP priekšnieka Pētera Bauskas šogad pavasarī parakstītajos dokumentos teikts, ka kriminālprocesi sākti pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, krāpšanu un pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu. Visi kriminālprocesi sākti 1. aprīlī, bet vēlāk apvienoti vienā lietvedībā. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka kriminālprocesā, iespējams, iesaistīta bankas bijusī valdes priekšsēdētāja Svetlana Dzene, bankas bijušais padomes loceklis Andris Dzenis un bankas bijušais valdes loceklis Ivars Lapiņš.

Bauskas parakstītais dokumenti liecina, ka viens no kriminālprocesiem ierosināts, jo banka vērsās policijā par iespējamu bijušās padomes un valdes locekļu pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu, kas kredītiestādei 2017. gada 8. novembrī radījis zaudējumus, jo FKTK tai uzlikta 889 651 eiro sodu. Tāpat banka vērsās policijā par iespējamu krāpšanu, jo 2012. gadā septembrī izsniegti kredītlīdzekļi ar kredītiestādes amatpersonām saistītam uzņēmumam "Priekules bioenerģija" par kopējo summu 4 488 865 eiro.

Otrs no kriminālprocesiem ierosināts pēc iesnieguma par iespējamu bijušās padomes un valdes locekļu pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un krāpšanu saistībā ar kredītlīdzekļu 600 000 eiro apmērā izmaksu kādai privātpersonai. Savukārt trešais no kriminālprocesiem ierosināts pēc iesnieguma par bijušās padomes un valdes locekļu iespējamu pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un krāpšanu saistībā ar 2012.gada decembrī izsniegto kredītu 2 850 000 eiro apmērā uzņēmumam "Super Bebris Property".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!