Foto: DELFI

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), reaģējot uz Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumu atzīt AS "PNB banka" par tādu finanšu iestādi, kas ir vai nonāks finanšu grūtībās un Eiropas Vienotā noregulējuma valdes (Single Resolution Board) lēmumu neveikt "PNB bankas" noregulējumu, ir sagatavojusi pieteikumu tiesai par "PNB bankas" maksātnespējas procesa uzsākšanu, informē FKTK.

Pieteikums ceturtdien, 22. augustā, ir iesniegts Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, vienlaikus lūdzot tiesu lemt par bankas maksātnespējas procesa administratora Vigo Krastiņa iecelšanu.

Bankas uzraugi, ECB un FKTK, vairākkārt ir piemērojuši "PNB bankai" uzraudzības pasākumus, lai banka nodrošinātu darbības atbilstību regulējošām prasībām, kā arī ir devusi iespēju noteiktajos termiņos īstenot kapitāla stiprināšanas pasākumus, tomēr banka noteiktajos apmēros un termiņos to nespēja izdarīt. Visa līdz šim iesniegtā informācija ir izvērtēta un nav uzraugiem sniegusi pārliecību par noteikto uzraudzības pasākumu izpildi.

Līdz ar to ECB kā "PNB bankas" tiešais uzraugs saskaņā ar ES Regulu Nr. 806/2014 pieņēma lēmumu atzīt "PNB banku" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās, konstatējot, ka bankas aktīvi ir mazāki par tās saistībām. Savukārt šādā situācijā atbilstoši Kredītiestāžu likuma 145. pantam FKTK ir pamats vērsties tiesā ar bankas maksātnespējas pieteikumu.

Bankas maksātnespējas procesa administratora izvēli un iecelšanu nosaka FKTK noteikumi. FKTK maksātnespējas procesa administratoru izraugās no Maksātnespējas kontroles dienesta sniegtā saraksta. FKTK vērtē pretendentu piedāvāto redzējumu bankas maksātnespējas procesa vadīšanai, līdzšinējo pieredzi un pieejamos resursus, papildus vērtējot izpratni par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanu, kā arī no tiesībaizsardzības iestādēm saņemto informāciju.

Vigo Krastiņš kļūs par "PNB bankas" maksātnespējas procesa administratoru, ja viņu amatā apstiprinās tiesa.

Jau vēstīts, ka no 15. augusta plkst. 21 ir apturēta "PNB bankas" darbība. Šāds lēmums pieņemts, lai nepieļautu bankas līdzekļu aizplūšanu. Eiropas Centrālā banka kā "PNB bankas" tiešais uzraugs 15. augustā nolēma atzīt "PBN banku" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās. Savukārt Eiropas Vienotā noregulējuma valde pieņēma lēmumu neveikt "PNB bankas" noregulējumu, kas nozīmē neveikt pasākumus, lai bankas darbību stabilizētu. Ņemot vērā minēto, FKTK padome ārkārtas sēdē nolēmuma apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu "PNB bankā" un lēma par noguldījumu nepieejamību.

Šogad jūnija beigās bankas pārstāvji informēja, ka ASV un Eiropas investoru grupa iegādājusies 60% "PNB bankas" akciju, jauno akcionāru neatklājot. Taču Latvijas Televīzija vēstīja, ka viens no jaunajiem bankas īpašniekiem ir miljardieris Tamrazs. 1940. gadā Ēģiptē dzimušais Tamrazs ir ASV pilsonis. Viņa biznesa aktivitātes visvairāk saistītas ar naftas un gāzes sektoru un banku jomu Tuvajos Austrumos, taču viņš darbojies arī citur pasaulē.

Savukārt FKTK priekšsēdētāja Kristīne Černaja-Mežmale medijiem norādīja, ka FKTK ieskatā "PNB bankas" akciju pārdošanas darījums nav pabeigts līdz galam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!