Foto: LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) neatklāj, kāda bija komisijas nostāja par iespēju atcelt AS "ABLV Bank" maksājumu ierobežojumus.

"Nevaru sniegt jums informāciju, vai esam piekrituši ["ABLV Bank" uzrauga Eiropas Centrālās bankas (ECB) viedoklim] vai neesam un kāda bija mūsu nostāja. Varu pateikt tikai to, ka mēs savu nostāju esam pauduši. Bet to, kādas ir bijušas mūsu iekšējās pārrunas, tā informācija nav izpaužama, tā ir konfidenciāla," žurnālistiem teica FKTK vadītājs Pēters Putniņš.

ECB piektdien nedeva instrukciju atcelt "ABLV Bank" noteiktos maksājumu ierobežojumus, tāpēc FKTK pieņēmusi lēmumu par noguldījumu nepieejamību, lai varētu nodrošinātu garantēto atlīdzību izmaksu sākšanu bankas klientiem.

FKTK atgādina, ka šajā garantēto atlīdzību izmaksas gadījumā Latvijas Noguldījumu garantiju fonda (NGF) līdzekļi atlīdzību izmaksai netiks izmantoti, jo "ABLV Bank" ir pietiekami likvīdie aktīvi. Garantēto atlīdzību izmaksai Latvijas "ABLV Bank" klientiem pēc pašreizējiem aprēķiniem, ir nepieciešami apmēram 470 miljoni eiro, kurus "ABLV Bank" varot nodrošināt.

FKTK padomes lēmums par AS "ABLV Bank" noguldījumu nepieejamības iestāšanos pēc būtības nozīmē, ka tuvākajā laikā var tikt uzsākts bankas likvidācijas process, paziņojumā atzīst "ABLV Bank".

"ABLV Bank" uzskata, ka tā izpildīja visas regulatora prasības, lai atjaunotu darbību. "Četru darba dienu laikā banka likviditātes stiprināšanai akumulēja vairāk nekā 1,36 miljardus eiro, nodrošinot 86% no visiem pieprasījuma depozītiem. Tas bija pilnīgi pietiekami, lai banka atsāktu maksājumu veikšanu un izpildītu klientu pieprasījumus, taču politisku apsvērumu dēļ bankai netika dota tāda iespēja," norāda banka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!