Foto: LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) patlaban neredz pamatu celt iebildumus pret obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma pabeigšanu ar tiem zāļu ražotājas AS "Olainfarm" mazākuma akcionāriem, kuri līdz šim atsaukušies vai līdz 17.augustam izvēlēsies atsaukties AS "AB City" izteiktajam obligātajam akciju atpirkšanas piedāvājumam, liecina informācija FKTK mājaslapā.

Vienlaikus FKTK informē "Olainfarm" obligātā akciju atpirkšanas piedāvājumā iesaistītos, ka Administratīvajā apgabaltiesā ierosinātajā lietā, pamatojoties uz pieteicēju Agra Auces un Mārča Judža pieteikumu par FKTK 2021.gada 14.jūlija lēmumu, 2021.gada 24.augustā tiks izskatīti lietas dalībnieku lūgumi par pagaidu aizsardzības piemērošanu.

FKTK 14.jūlijā pieņēma lēmumu atļaut "AB City" izteikt "Olainfarm" obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu, kas ir pārsūdzēts Administratīvajā apgabaltiesā.

Ņemot vērā situācijas steidzamību un ievērojot radušos jautājumus par pieteikuma iesniegšanas ietekmi uz akciju atpirkšanas piedāvājuma norisi, FKTK bija tiesā iesniegusi lūgumu par pagaidu aizsardzības piemērošanu, jo FKTK ieskatā pilnīgs ierobežojums īstenot no pārsūdzētā FKTK lēmuma izrietošās tiesības ir nesamērīgs un faktiskajai situācijai neatbilstošs. FKTK lūdza šo lūgumu izskatīt steidzamības kārtībā līdz 2021.gada 17.augustam, kas ir noteiktais obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma termiņš.

Vienlaikus FKTK informē, ka "AB City" piedāvājums ir izteikts 16.jūlijā ar oficiālo paziņojumu izdevumā "Latvijas Vēstnesis", savukārt pieteikums tiesai iesniegts pēc obligāto akciju atpirkšanas piedāvājuma izteikšanas - 20.07.2021.

Ņemot vērā minēto un spēkā esošo tiesību normu interpretācijas iespēju, pareiza un taisnīga jautājuma noregulēšana ir vienīgi tiesas kompetencē, kas FKTK un citiem AS "Olainfarm" obligātā akciju atpirkšanas piedāvājumā iesaistītajiem būs saistoša, paziņojumā norāda FKTK.

Ņemot vērā steidzamību un radušos jautājumus par pieteikuma iesniegšanas ietekmi uz akciju atpirkšanas piedāvājuma norisi, kas pastarpināti ietekmē daudzus mazākuma akcionārus, piedāvājuma izteicēju un darījumā iesaistītās trešās personas, kā arī Administratīvā procesa likumā noteikto, ka tiesa lūgumu par pagaidu aizsardzību izskata, ņemot vērā situācijas steidzamību, FKTK aicina tiesu pēc iespējas agrāk izskatīt tiesai pieteiktos lūgumus un pieņemt attiecīgu lēmumu.

"AB City" pārstāvis, zvērināts advokāts Rihards Mors pavēstīja, ka "AB City" pauž gandarījumu, ka FKTK ir novērsusi iespējamās neskaidrības "Olainfarm" akciju atpirkuma jautājumā, tādējādi aizsargājot mazākuma akcionārus, kuri vēlas izmantot obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu.

Mors uzsvēra, ka FKTK pirmdien sniegtais skaidrojums ir atbilde daudziem mazākuma akcionāriem, kas apliecinājuši vēlmi pārdot savas "Olainfarm" akcijas "AB City", taču nebija saņēmuši precīzu informāciju par pārdošanas procesu un to ietekmējošiem faktoriem.

"Tagad nav apšaubāms, ka "AB City" izteiktais obligātais akciju atpirkšanas piedāvājums ir spēkā. Līdz 17.augustam visiem mazākuma akcionāriem ir iespēja pārdot savas akcijas "AB City" par 9,26 eiro - cenu, kas ir noteikta saskaņā ar Finanšu instrumentu tirgus likumā noteikto metodi," skaidroja Mors.

"AB City" pievienojas FKTK iepriekš paustajam, ka kavēt obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu tikai tāpēc, ka kāds ir vērsies tiesā, apšaubot FKTK lēmumu, ir nesamērīgi un faktiskajai situācijai neatbilstoši, uzsvēra Mors.

"Tāpēc būtiski ir rast ilgtermiņa sistēmiskus risinājumus, kas saknē novērš iespēju ļaunprātīgi manipulēt ar obligātā akciju atpirkuma procedūru. "AB City" pauž gatavību sadarboties ar FKTK un citām institūcijām, lai sistēmiski pilnveidotu regulējumu darījumiem ar akcijām nākotnē un mazinātu neskaidrības un dažādas interpretācijas," piebilda Mors.

Jau ziņots, ka "Olainfarm" obligātā akciju atpirkšanas procedūra ir apturēta, bet FKTK lūgusi Administratīvo tiesu atļaut "Repharm" grupas uzņēmumam "AB City" turpināt un pabeigt procedūru, pavēstīja FKTK pārstāve Dace Jansone.

Administratīvās apgabaltiesas tiesnese Anita Šteinberga 26.jūlijā ir pieņēmusi "Olainfarm" mazākuma akcionāru Agra Auces un Mārča Judža pieteikumu par FKTK 14.jūlija lēmuma, ar kuru "AB City" atļauts izteikt "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu, atcelšanu un ierosinājusi administratīvo lietu. To plānots izskatīt rakstveida procesā.

Jansone skaidroja, ka Administratīvā procesa likuma 185. panta pirmā daļa nosaka, ka pieteikuma iesniegšana tiesā par administratīvā akta atcelšanu, atzīšanu par spēku zaudējušu vai spēkā neesošu aptur administratīvā akta darbību no dienas, kad pieteikums saņemts tiesā.

Tāpat ziņots, ka 19.jūlijā sākās "Repharm" grupas uzņēmuma "AB City" izteica zāļu ražotāja "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu, kas noslēgsies 17.augustā plkst.16, bet piedāvājuma rezultāti tiks paziņoti līdz 24.augustam, kad arī paredzēts veikt norēķinus. Vienas akcijas cena akciju atpirkšanas obligātajā piedāvājumā noteikta 9,26 eiro.

FKTK padome 14.jūlijā atļāva "AB City" izteikt "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu.

Holdingkompānija "AB City" reģistrēta 2018.gadā, tās pamatkapitāls ir 126 536 960 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma patiesie labuma guvēji nav norādīti, bet uzņēmuma padomē strādā "Repharm" līdzīpašnieki Andrejs Leibovičs, Jānis Oskerko un Aleksandrs Livšics. Savukārt "AB City" valdē ir "Repharm" līdzīpašnieki Roberts Tavjevs un Sergejs Korņijenko.

"Olainfarm" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 122,157 miljoni eiro, kas ir par 11% mazāk nekā 2019.gadā, savukārt koncerna peļņa samazinājā 2,3 reizes un bija 9,478 miljoni eiro.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Savukārt "Repharm" ir veselības aprūpes jomā strādājošu Latvijas uzņēmumu grupa, kas apvieno "Sentor Farm aptiekas" (zīmols "Mēness aptieka"), AS "Veselības centru apvienība", SIA "Centrālā laboratorija", "Rīgas farmaceitiskā fabrika" un "Recipe Plus". "Repharm" uzņēmumu grupa ir izveidota 2009.gadā. 2019.gadā "Repharm" koncerna apgrozījums bija 283,008 miljoni eiro, bet koncerna peļņa bija 34,56 miljoni eiro.

"Repharm" patiesie labuma guvēji, pēc "Firmas.lv" datiem, ir vairākas Latvijas privātpersonas - Roberts Tavjevs, Jānis Oskerko, Mihails Lurje, Aleksandrs Livšics, Andrejs Leibovičs, Sergejs Korņijenko, Josifs Apts un Jeļena Ņikitina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!