Foto: LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) un AS "SEB banka" ir noslēgušas administratīvo līgumu par 2017. gadā FKTK veikto bankas darbības pārbaudi, abām pusēm vienojoties par nepieciešamo pasākumu veikšanu naudas atmazgāšanas risku novēršanai. FKTK bankai ir piemērojusi soda naudu kopumā 1,79 miljonu apmērā.

Soda naudas piemērotas 672 684 eiro apmērā par pārkāpumiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomā (NILLTPFN) un 1 121 140 eiro par pārkāpumiem starptautisko sankciju jomā.

"FKTK 2017. gadā bankā veica regulāro klātienes pārbaudi, kuras laikā konstatēja, ka bankas iekšējās kontroles sistēma jāturpina uzlabot, kā būtiskāko trūkumu konstatējot faktu, ka banka pietiekamā apmērā un kvalitātē atsevišķos gadījumos nebija nodrošinājusi klientu saimniecisko darbību pamatojošu dokumentu iegūšanu, lai pārliecinātos, ka klientu veiktie darījumi nav vērtējami kā aizdomīgi, kā arī atsevišķos gadījumos pietiekamā apmērā nebija gūta pārliecība vai dokumentēts klienta patiesais labuma guvējs," informē FKTK.

Iestāde arī norāda, ka SEB banka pēc savas iniciatīvas ir izstrādājusi pasākumu plānu 2017. gadā veiktajā pārbaudē konstatēto trūkumu novēršanai un iekšējās kontroles sistēmas NILLTPFN jomā pilnveidošanai, turklāt lielāko daļu no ieteikumiem jau ieviesusi darbībā.

Tūlīt pēc FKTK sniegtās informācijas medijiem piektdienas vakarā arī SEB banka nāca ar savu paziņojumu. Banka norādīja, ka veiks administratīvā soda samaksu.

"Izvērtējumā ir atsauces uz to, ka atsevišķos gadījumos pietiekamā apmērā bankā nebija gūta pārliecība vai nebija dokumentēts klienta patiesā labuma guvējs, kā arī pietiekamā apmērā un kvalitātē atsevišķos gadījumos banka nebija nodrošinājusi klientu saimniecisko darbību pamatojošu dokumentu iegūšanu," norāda bankas pārstāvji.

SEB banka sadarbībā ar FKTK strādāja pie darbības plāna, lai novērstu identificētās nepilnības. FKTK veiktajā novērtējumā secinājusi, ka iespējamība izmantot SEB banku Latvijā naudas atmazgāšanas mēģinājumiem ir zema. SEB banka Latvijā veiks administratīvā soda samaksu 672 684 eiro apmērā, skaidro bankas pārstāvji.

Tāpat pēc saziņas ar FKTK SEB banka identificēja un noziņoja vienu gadījumu saistībā ar Eiropas sankciju sarakstu. "Cilvēciskas kļūdas dēļ bankas IT sistēmā bija ievadīta nepareiza informācija par klienta īpašnieku. Klients bija meitas uzņēmums ES sankciju sarakstos iekļautam uzņēmumam, mātes uzņēmuma iekļaušana ES sankciju sarakstā notika pēc tam, kad banka bija uzsākusi sadarbību ar meitas uzņēmumu," norāda SEB banka. Incidenta rezultātā banka savlaicīgi nebija iesaldējusi sava klienta finanšu līdzekļus un klients bija veicis dažus maksājumus nelielā apjomā. Veiktie maksājumi bankā bija saistīti ar nodokļu nomaksu, telefona rēķina nomaksu, grāmatvedības pakalpojumu apmaksu un uzziņu pakalpojumiem. Kopējais klienta kontā ienākošo maksājumu apjoms, ko banka neapturēja, bija 592 eiro un izejošais maksājums - 712 eiro apmērā. SEB banka pārtrauca sadarbību ar šo klientu un ziņoja par situāciju FKTK, kā arī citām iesaistītajām uzraugošajām institūcijām. Attiecībā uz šo lietu SEB banka Latvijā veiks administratīvā soda samaksu 1 121 140 eiro apmērā.

SEB banka Latvijā turpinās stiprināt bankas procesus un sistēmas, lai ierobežotu jebkādus noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas mēģinājumus. Līdz ar parakstīto vienošanos, kā to paredz normatīvie akti, FKTK pabeidz izvērtēšanas procesu un administratīvo lietu.

FKTK informē, ka tāpat 2019. gadā tika veikta mērķa pārbaude, kurā konstatētas atsevišķas nepilnības Sankciju likumā, Regulā Nr. 269/2014 un Regulā Nr. 2018/1072 noteikto prasību izpildē – SEB banka saistībā ar vienu klientu nebija veikusi visus nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu pareizas un faktiskajai situācijai atbilstošas informācijas ievadīšanu bankas sistēmās, uzsākot darījuma attiecības un sadarbības laikā, kā arī nebija pārliecinājusies par ievadītās informācijas atbilstību, kā rezultātā neiesaldēja attiecīgā klienta finanšu līdzekļus nelielā apmērā. Viens no iemesliem, kādēļ tika pieļauts pārkāpums, bija tas, ka banka veica informācijas pārbaudes pret Eiropas Savienības, ASV Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) un citiem sankciju sarakstiem, tai skaitā SEB bankas iekšējiem sarakstiem, bet papildus neizmantoja ar sankcionētajām personām saistīto personu ārējos sarakstus, kas ļauj pārbaudīt sankcionētajām personām piederošos uzņēmumus, kas nepieļautu sankciju pārkāpšanu.

FKTK, nosakot soda naudas apmēru, ņem vērā, ka SEB bankas klientu bāzei un finanšu pakalpojumiem piemītošais noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas riska līmenis vērtējams kā zems, kā arī to, ka šī līguma noslēgšanas brīdī Banka jau ir veikusi būtisku daļu no pasākumu plānā noteiktajiem pasākumiem, t.sk. veiktas divas ārējās revīzijas, pilnveidoti iekšējie normatīvie dokumenti, pilnveidotas informācijas tehnoloģijas sistēmas klientu darījumu uzraudzības nodrošināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!