Foto: F64

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) piemērojusi 21 300 eiro sodu ieguldījumu brokeru sabiedrībai SIA "Viainvest", pavēstīja FKTK.

FKTK konstatējusi, ka "Viainvest" ir pārkāpusi Finanšu instrumentu tirgus likuma, Ieguldījumu brokeru sabiedrību likuma un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas un sankciju riska pārvaldības normatīvu prasības.

Komisijā skaidro, ka FKTK padome 2021.gada 28.septembrī izsniedza "Viainvest" licenci ieguldījumu pakalpojumu un ieguldījumu blakuspakalpojumu sniegšanai. Ņemot vērā "Viainvest" iepriekšējās uzņēmējdarbības specifiku, kas jāpielāgo finanšu tirgu regulējošo prasību ietvaram, pēc licences saņemšanas pārejas periodā kompānijas pārvaldītajā platformā pakāpeniski bija jāpārtrauc ieguldījumu piedāvāšana cesijas līgumu noslēgšanas veidā gan jauniem, gan esošajiem klientiem, pilnībā aizvietojot tos ar finanšu instrumentu piedāvāšanu.

Taču FKTK konstatēja, ka pārejas perioda plānā noteiktās darbības noteiktajā termiņā nav izpildītas, kā arī komisija konstatēja noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un sankciju riska pārvaldības normatīvu pārkāpumus "Viainvest" darbībā.

"Viainvest" bija apņēmusies noteiktos termiņos nodrošināt iekšējās kontroles sistēmas atbilstību normatīvu prasībām, taču pasākumi sistēmas stiprināšanai netika pienācīgi veikti, skaidro FKTK.

Vienlaikus FKTK norāda, ka "Viainvest" izprot, atzīst un ņem vērā FKTK konstatētos pārkāpumus, tādējādi starp "Viainvest" un FKTK ir noslēgts administratīvais līgums, kas paredz piemērot brīdinājumu par Finanšu instrumentu tirgus likuma un Ieguldījumu brokeru sabiedrību likuma pārkāpumiem, kā arī soda naudu 21 277 eiro apmērā par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un sankciju riska pārvaldības normatīvu pārkāpumiem.

"FKTK, piemērojot sankcijas, ņēma vērā, ka "Viainvest" ir novērsusi pārkāpumus ieguldījumu pakalpojumu jomā, un turpina darbu pie pasākumiem iekšējās kontroles sistēmas pilnveidošanai noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas un sankciju riska pārvaldības jomā," min FKTK.

Savukārt "Viainvest" pārstāvji norāda, ka uzņēmums ir noslēdzis administratīvo līgumu ar FKTK, lai pagarinātu saistību izpildes termiņu, uzņēmumam pēc savas iniciatīvas pārejot uz darbību regulētā un drošā finanšu instrumentu tirgū.

Kompānijā atzīmē, ka pagājušā gada septembrī "Viainvest" ieguva FKTK izsniegtu ieguldījumu brokeru sabiedrības licenci. Licencētas platformas statusa iegūšana apliecināja uzņēmuma vēlmi darboties regulētā un drošā finanšu instrumentu tirgū. Tāpat tas iezīmēja investīciju platformas pārejas periodu līdz šā gada 30.jūnijam, cesiju līgumus aizstājot ar investīciju piedāvāšanu vērtspapīru formā atbilstoši Finanšu instrumentu tirgus likuma prasībām, Ieguldījumu brokeru sabiedrību likuma un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas un sankciju riska pārvaldības normatīvu prasībām.

"Tomēr, apzinoties, ka klientu un procedūru pārbaude atbilstoši likuma prasībām aizņem ilgāku laiku, nekā sākotnēji tika prognozēts, "Viainvest" ir panākusi vienošanos ar FKTK par saistību izpildes termiņa pagarinājumu līdz 2023.gada aprīlim," min "Viainvest" pārstāvji.

Respektējot administratīvajā līgumā ar FKTK noteikto, uzņēmums apņemas segt piemēroto naudas sodu 21 277 eiro apmērā.

Tāpat kompānijā norāda, ka kopš 2021.gada septembra, kad "Viainvest" ieguva ieguldījumu brokeru sabiedrības licenci, kompānija sadarbojas ar FKTK, lai biznesa modeļa transformācija noritētu pēc iespējas efektīvāk un korektāk, un platformas investoriem būtu iespēja ieguldīt ar aktīviem nodrošinātos vērtspapīros, kas ir regulēts, drošs un perspektīvs investīciju veids.

"Šobrīd "Viainvest" attīstās un pilnveidojas, spēcinot savu komandu ar jauniem nozares profesionāļiem, lai nepieciešamie uzlabojumi un platformas darbība atbilstu gan FKTK, gan investoru augstajām prasībām," pauž kompānijas pārstāvji.

"Viainvest" reģistrēta 2016.gadā, un tās pamatkapitāls ir 350 000 eiro. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir AS "VIA SMS Group", bet patiesais labuma guvējs ir Georgijs Krasovickis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!