Foto: Pixabay

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ar "Signet Bank" noslēgusi administratīvo līgumu un samazina iepriekš piemēroto soda naudu, liecina FKTK sniegtā informācija.

Pamatojoties uz "Signet Bank" apstrīdēšanas iesniegumu par FKTK padomes 2020. gada 14. jūlijā pieņemto lēmumu piemērot soda naudu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) normatīvo aktu prasību pārkāpumiem, FKTK atkārtoti uzklausījusi "Signet Bank", izvērtējusi situāciju un paveikto pārkāpumu novēršanas jomā. Ņemot vērā izvērtējuma secinājumus un to, ka "Signet Bank" ir vērsta uz sadarbību un jau novērsusi lielāko daļu trūkumu, FKTK ar banku ir noslēgusi administratīvo līgumu, kurā noteikta soda nauda 583 963 eiro apmērā (iepriekš – 906 610 eiro).

FKTK padomes loceklis Ģirts Rūda informē:"Neraugoties uz atšķirīgo uzrauga un tirgus dalībnieku statusu, mūsu mērķis visos gadījumos ir konstruktīva sadarbība. Situācijā, kad tiek konstatētas neatbilstības normatīvo aktu prasībām, ir izšķirīgi svarīgi, lai banka trūkumus atzīst un izstrādā plānu pēc iespējas ātrākai to novēršanai. Šajā situācijā tas ir noticis, tāpēc ir iespēja slēgt administratīvo līgumu, kas paredz arī sākotnēji piemērotās naudas samazinājumu."

Papildus līdz šim veiktajiem pasākumiem iekšējās kontroles sistēmas stiprināšanai administratīvais līgums paredz bankai vairākus pienākumus: piesaistot zvērinātu revidentu vai zvērinātu revidentu komercsabiedrību, bankai jāveic neatkarīgs izvērtējums par bankas iekšējās kontroles sistēmas efektivitāti un atbilstību NILLTPFN normatīvo aktu prasībām, kā arī bankas informācijas tehnoloģiju risinājuma atbilstību NILLTPF riska pārvaldībai. Pēc izvērtējuma veikšanas, bankai jāizstrādā pasākumi neatkarīgā izvērtējuma rezultātā sniegto rekomendāciju izpildei noteiktos termiņos un FKTK regulāri jāsniedz informācija par to ieviešanu.

Jau iepriekš vēstīts, ka FKTK veica "Signet Bank" klātienes pārbaudi NILLTPFN jomā un klātienes mērķa pārbaudi, kuras laikā vērtēja, kā banka ievēro NILLTPFN normatīvo aktu prasību izpildi, sākot sadarbību ar klientiem un veicot klientu izpēti un darījumu uzraudzību.

Pārbaudēs FKTK konstatēja pārkāpumus un trūkumus, kas saistīti ar nepietiekami efektīvu bankas iekšējās kontroles sistēmu, klientu bāzes riskiem un risku pārvaldību. Piemēram, banka nebija pievērsusi pietiekamu un īpašu uzmanību klientu netipiski lieliem, sarežģītiem, savstarpēji saistītiem darījumiem, kuriem šķietami nav ekonomiska vai nepārprotami tiesiska mērķa, banka nebija veikusi pietiekamas darbības, lai pārliecinātos, vai klienta, kuram bija jāveic padziļinātā izpēte, norādītais patiesais labuma guvējs tiešām ir klienta patiesais labuma guvējs, banka nebija pārliecinājusies par finanšu līdzekļu izcelsmi klientu kontos, iegūstot finanšu līdzekļu izcelsmi apliecinošus dokumentus, kā arī nebija nodrošinājusi savlaicīgu un kvalitatīvu klienta izpēti, tajā skaitā klienta padziļināto izpēti, un izpētes rezultātu dokumentēšanu.

Pašlaik uzraugam un bankai esot vienota izpratne par pārkāpumiem un to novēršanu, un FKTK sagaida, ka banka nodrošinās normatīvo aktu prasību izpildi pēc būtības, lai efektīvi pārvaldītu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas riskus.

Līdz ar administratīvā līguma noslēgšanu tiek atcelts 2020. gada 14. jūlijā FKTK pieņemtais lēmums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!