Foto: F64
Tirdzniecības un norēķinu iespējas eiro valūtā "NASDAQ OMX Riga" biržā varētu veicināt investoru piesaisti un tādējādi sekmēt tirdzniecības apjomu pieaugumu, biznesa portālam atzina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) biroja vadītāja Anna Dravniece.

Viņa norāda, ka, palielinoties tirdzniecības aktivitātei, interese par Latvijas akciju tirgu parādītos arī jauniem investoriem un tas radītu lielāku iespēju Latvijas uzņēmumiem piesaistīt kapitālu, emitējot jaunas akcijas, veicinātu jaunu finanšu instrumentu veidošanos, tādējādi kopumā eiro valūta Rīga biržā sekmētu Latvijas finanšu instrumentu tirgus attīstību.

Dravniece atgādina, ka FKTK jau iepriekš ir paudusi "NASDAQ OMX Riga" savu viedokli, ka tā atbalsta biržas iniciatīvu par eiro kā tirdzniecības un norēķinu valūtas ieviešanu ar "NASDAQ OMX Riga" iekļauto Latvijas uzņēmumu akcijām.

Saskaņā ar "NASDAQ OMX Riga" sniegto informāciju pašlaik jau 60%-70% no tirdzniecības darījumiem veic ārvalstu investori. Tādejādi šiem investoriem līdz ar eiro kā norēķinu valūtas ieviešanu vairs nebūs izdevumi, kas saistīti ar valūtu konvertāciju.

Vienlaikus FKTK vērš uzmanību, ka, ieviešot eiro kā vienīgo tirdzniecības un norēķinu valūtu, tiem vietējiem investoriem, kas savus naudas līdzekļus ieguldījumiem Latvijas akciju tirgū tur un vēlas turēt latos, situācija būs pretēja - radīsies izdevumi, kas saistīti ar valūtas konvertāciju.

Ņemot vērā minēto, FKTK, lai arī atbalsta "NASDAQ OMX Riga" ideju, vienlaikus uzskata, ka biržai būtu jāsaglabā arī iespēja tirgoties un norēķināties latos, jo investoriem, kas savu savus naudas līdzekļus ieguldījumiem Latvijas akciju tirgū tur un vēlas turēt latos, neradīsies izdevumi, kas saistīti ar valūtas konvertāciju, kā arī saskaņā ar likumu "Par Latvijas Banku" lats ir vienīgais likumīgais maksāšanas līdzeklis Latvijā un, ieviešot tirdzniecību tikai un vienīgi eiro, investoriem tiks liegta iespēja par darījumiem ar vērtspapīriem Latvijas regulētajā tirgū norēķināties latos.

Ja tirgoties un norēķināties varētu gan latos, gan eiro, tad FKTK paredz, ka lielākā tirdzniecības aktivitāte un likviditāte būtu eiro valūtā un investoriem tirgoties latos pakāpeniski varētu kļūt neizdevīgi, ņemot vērā zemo likviditāti šajā tirdzniecības vietā.

Dravniece arī akcentē, ka eiro kā tirdzniecības un norēķinu valūtas ieviešana ir "NASDAQ OMX Riga" biznesa projekts, kas vienlaikus varētu veicināt Latvijas finanšu instrumentu tirgus attīstību, tāpēc tā ieviešana visvairāk ir atkarīga no pašas biržas.

Ja "NASDAQ OMX Riga" noteikumos būs nepieciešami grozījumi saistībā ar eiro kā tirdzniecības un norēķinu valūtas ieviešanu, tad arī FKTK izvērtēšot to atbilstību likumu un citu normatīvo aktu prasībām atbilstoši likumā noteiktajam. Tā kā norēķinos par vērtspapīru darījumiem ir iesaistīta arī Latvijas Banka, tad jebkurā gadījumā, projektu virzot, tikšot uzklausīts arī Latvijas Bankas viedoklis.

Kā ziņots, ņemot vērā visus potenciālos ieguvumus, tirdzniecības un norēķinu eiro valūtā ieviešana biržā ir valstiski svarīga iniciatīva, ko būtu nepieciešams realizēt ar valsts institūciju aktīvu un ieinteresētu atbalstu, uzsvēra biržas "NASDAQ OMX Riga" valdes priekšsēdētājas vietnieks un "NASDAQ OMX" Baltijas tirgus attīstības vienības vadītājs Indars Aščuks.

Viņš uzsver, ka ne tikai birža, bet arī vērtspapīru tirgus dalībnieki Latvijā stingri iestājas par iespēju investoriem veikt tirdzniecību un norēķinus ar Latvijas uzņēmumu akcijām eiro valūtā, taču, lai to īstenotu, nepieciešams skaidrs atbalsts no Latvijas Bankas un FKTK.

Pēc viņa teiktā, Lietuvā Centrālā banka un tirgus uzraudzības institūcija atzina šādas iniciatīvas svarīgumu un sniedza savu atbalstu un tas ļauj Lietuvas kolēģiem plānot uzsākt tirdzniecību eiro valūtā jau šogad.

"Nav iespējams pateikt, kad tas pats būs iespējams Latvijā, jo nepieciešams nepārprotams atbalsts no visiem tirgus dalībniekiem, tajā skaitā Latvijas Bankas un FKTK," atzina Aščuks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!