Foto: LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pirmdien piemērojusi individuālu soda naudu visiem "PrivatBank" valdes locekļiem, pavēstīja komisijā.

Tajā norādīja, ka, turpinot izskatīt bankas un tās atbildīgo amatpersonu atbildību pieļautajos pārkāpumos saistībā ar klientu izpēti, informācijas dokumentēšanu, kā arī klientu darījumu uzraudzību, nolemts piemērot individuālas monetārās sankcijas "PrivatBank" valdes locekļiem – Oleksandram Trubakovam, Ivetai Ķerpei, Rolandam Pētersonam un Oleksandram Mekekečko.

"Lēmums par individuāliem naudas sodiem pieņemts, jo bankas valdes locekļi ilgtermiņā ir pieļāvuši liela skaita un apmēra darījumu veikšanu bankā, pārkāpjot vairāku normatīvo aktu prasības. Tādējādi banka tika iesaistīta darījumos, kas tai rada paaugstinātu reputācijas, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas risku," skaidroja bankā.

Pēc tajā vēstītā, izvērtējot katra valdes locekļa atbildības pakāpi tādu lēmumu pieņemšanā, kas pakļāva banku dažādiem riskiem, FKTK lēma par individuāliem sodas naudas apmēriem.

Bankas valdes priekšsēdētājam (atstādināts no amata) Trubakovam – 96 449 eiro

Ķerpei (atstādināta no amata) – 25 869 eiro

Pētersonam – 15 411 eiro

Mekekečko – 7 607 eiro.

Soda nauda bankas valdes locekļiem jāsamaksā triju mēnešu laikā, tā tiks ieskaitīta valsts budžetā. FKTK lēmumu bankas amatpersonas var apstrīdēt FKTK vai pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā.

Jau rakstīts, ka FKTK novembra beigās uzlikusi par pienākumu "PrivatBank" padomei atsaukt valdi, savukārt pagājušās nedēļas beigās piemērojusi divu miljonu eiro sodu.

Komisijā pavēstīja, ka 2,017 miljonu eiro soda nauda bankai piemērota par pieļautajiem pārkāpumiem Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma (NILLTFNL), Kredītiestāžu likuma, kā arī Iekšējās kontroles sistēmas izveides normatīvo noteikumu un Klientu padziļinātās izpētes normatīvo noteikumu prasību ievērošanā. Izvērtējot atbildīgo bankas darbinieku atbildību bankas pieļautajos pārkāpumos, FKTK ir atstādinājusi no pienākumu pildīšanas bankas valdes priekšsēdētāju Trubakovu un atbildīgo valdes locekli Ķerpi, kā arī uzdevusi bankas padomei pilnībā nomainīt bankas valdi.

"Šī ir daļa no FKTK veiktās pārbaudes rezultātiem par darījumiem no 2012. līdz 2014.gadam, kas minēti publiskotajā Moldovas Nacionālās bankas pētījumā jeb tā sauktajā "Kroll" ziņojumā. Pārbaudē tika konstatēti pārkāpumi gan klientu izpētē un informācijas dokumentēšanā, gan klientu darījumu uzraudzībā, jo banka vairākus darījumus nebija identificējusi kā potenciāli aizdomīgus un par tiem nebija ziņojusi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam. Tāpēc FKTK ir pamats uzskatīt, ka banka nav veikusi visus nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu Kredītiestāžu likuma un NILLTFNL un ar tiem saistīto normatīvo aktu prasību izpildi. Tādējādi banka tika iesaistīta darījumos, kas tai rada paaugstinātu reputācijas, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas risku," klāstīja komisijā.

Banka gan noraidījusi FKTK pausto un paziņojusi, ka pēc komisijas lēmuma izvērtēšanas lems par tālāko rīcību.

Pēc aktīvu apmēra "PrivatBank" 2015.gada septembra beigās bija 11.lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati. Bankas lielākais akcionārs ir Ukrainas "PrivatBank".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!