Foto: F64

Pēc otrdienas un ceturtdienas Ministru kabineta (MK) sēdes ir pieņemti "visi nepieciešamie un izšķirošie lēmumi" jau iesāktajai "Parex bankas" sadalīšanai no 1.augusta, kā arī panākta gala vienošanās ar Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku (ERAB) par tās iesaisti "Parex bankā" un bankā "Citadele", informēja Finanšu ministrija.

Valdības sēdē otrdien uzklausīts Finanšu ministrijas sagatavotais ziņojums par akciju sabiedrības "Parex banka" restrukturizācijas plāna ieviešanas gaitu.

Latvija ir iesniegusi saskaņošanai Eiropas Komisijā (EK) "Parex bankai" sniegtā valsts atbalsta restrukturizācijas plānu, kā arī visu nepieciešamo papildu informāciju. EK plāna izskatīšanai ir sagatavots Latvijas Saistību raksta projekts, kas būs sastāvdaļa EK lēmumam par valsts atbalstu bankai. Saistību raksts nosaka ietvaru bankas darbībai, kamēr vien tā saņem valsts atbalstu.

MK pieņēma zināšanai Saistību raksta pamatnostādnes un pilnvaroja finanšu ministru un ekonomikas ministru līdz ar "Parex bankas" un bankas "Citadele" vadītājiem parakstīt Saistību rakstu.

Tāpat valdība otrdien nolēma, ka Valsts kasei jāvienojas ar banku "Citadele" par valsts atbalsta, pamatā Valsts kases depozīta, nodrošinājumiem ar ķīlu tāpat, kā līdz šim bija nodrošināti valsts ieguldījumi "Parex bankā".

Savukārt ceturtdien valdība ir uzklausījusi un pieņēmusi zināšanai finanšu ministra iesniegto informatīvo ziņojumu par gala vienošanos ar Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku par tās iesaisti "Parex bankā" un bankā "Citadele", un uzdevusi Ekonomikas ministrijai un Finanšu ministrijai nodrošināt nepieciešamo līgumu izstrādi un parakstīšanu.

Jau vēstīts, ka "Parex" sadalīšana faktiski jau ir uzsākta, izveidojot jaunu valstij piederošu banku "Citadele", kas pārņems "Parex bankas" "labos" aktīvus un turpmāk darbosies kā atsevišķa kredītiestāde, ko neapgrūtinās "Parex bankai" uzliktie darbības ierobežojumi, piemēram, aizliegums izsniegt kredītus. Pašlaik bankas "Citadele" vienīgais īpašnieks ir valsts. Plānots, ka 25% jaunās bankas pamatkapitāla piederēs arī Eiropas Attīstības un rekonstrukcijas bankai (ERAB), taču tā pagaidām "tehnisku iemeslu dēļ" savus finanšu līdzekļus jaunajā bankā "Citadele" nav ieguldījusi.

Jauno banku valsts cer veiksmīgi pārdot, lai atgūtu vismaz daļu no 1,1 miljona latu, kas kopš "Parex bankas" nonākšanas valsts rokās 2008.gada novembrī ir ieguldīti tās darbības nodrošināšanā.

Bankas "sliktās daļas" liktenis pašlaik nav skaidrs, vien minēts, ka tās uzdevums būs atgūt iespējami daudz izsniegto kredītu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!