Foto: AP/Scanpix
Amerikāņu bankas "Goldman Sachs" analītiķi uzskata, ka ziemā Eiropā gāzes cenas varētu strauji kristies, ziņo "The Guardian".

"Goldman Sachs" analītiķi uzskata, ka gāzes cena šoziem, visticamāk, samazināsies vairāk nekā uz pusi, jo ES valstu centieni izvairīties no liela deficīta visticamāk būs izrādījušies efektīvi.

Banka paredz, ka dabasgāzes vairumtirdzniecības cenas Eiropā līdz nākamā gada pirmā ceturkšņa beigām samazināsies no aptuveni 215 eiro par megavatstundu līdz 100 eiro par MWh, pieņemot, ka būs tipiski ziemas laika apstākļi. Tas ir krietni zem iepriekš prognozētajiem 213 eiro.

Kā iemeslu gāzes cenas straujajam kāpumam un paredzētajam kritumam banka min, ka Eiropas valstis steidzās piepildīt savas gāzes krātuves pirms ziemas, kad Krievijas "Gazprom" samazināja piegādes. Tas arī padarīja tirgus cenas netipiski augstas.

Goldman Sachs analītiķi raksta: "NS1 eksporta samazinājums līdz nullei atstāj Ziemeļrietumu Eiropu bez Krievijas gāzes. Un, lai gan mēs bieži dzirdam jautājumu par to, kā tas ietekmēs krātuvi, mēs uzskatām, ka labāka pieeja ir jautāt, kā tas ietekmēs cenas." Viņi uzskata, ka Eiropa ir uz pareizā ceļa, lai gan samazinātu patēriņu, gan nodrošinātu sevi ziemai.

Viņi paredz, ka krātuves būs vidēji par 90% pilnas līdz oktobra beigām. Kamēr ES nospraustais mērķis bija līdz 1. novembrim panākt 80%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!