Foto: Publicitātes foto
57 gadus vecajam AS "Parex banka" valdes priekšsēdētājam Krisam Gviljamam jaunais bankas vadītāja amats ir viņa līdzšinējās karjeras augstākais punkts.

Viņš stāsta, ka savu karjeru sāka kā jaunākais speciālists Lielbritānijas "Midlank Bank", bet laika gaitā strādājis dažādās valstīs un dažādos amatos, bet "Parex bankas" vadītāja amatā esot apvienots viss, ko viņš ir darījis pirms tam.

"Lieli bonusi baņķieriem, parādu pārvēršana vērtspapīros un tirgošanās ar bankas naudu nav labas lietas. Tādā veidā ir radusies lielākā daļa no finanšu sektora zaudējumiem. Mans darbs lielākoties bijis nokopt nekārtību pēc tam. Tādējādi strādāju ar restrukturizācijas un izmaiņu jautājumiem, nevis ierasto banku darbību - kreditēšanu un citu pakalpojumu pārdošanu," par savu iepriekšējo pieredzi stāstīja Gviljams.

Pēc viņa teiktā, vienīgais produkts, kas tagad ir jāpārdod "Parex bankai", ir - atgūt naudu.

Piedāvājumu pievienoties "Parex bankas" komandai viņš saņēma šā gada jūnijā, kad vēl strādāja Horvātijā un vadīja apmācības sesijas banku darbiniekiem, bet bija arī iesniedzis savu darba gājuma aprakstu personāla atlases speciālistam, lai atrastu kādu citu darbu Latvijā. Jau pēc pāris dienām Gviljams saņēmis zvanu, ka ir perfekti viņam piemērots darbs Latvijā, par kuru viņš, protams, ieinteresējies.

"Uz šādu amatu biju gājis visu dzīvi, jo tas apvieno visu iepriekš darīto un ļauj celt arī personīgās prasmes," sacīja Gviljams, kura skatījumā ne tikai viņam, bet arī visiem citiem "Parex bankas" darbiniekiem šī ir lieliska dzīves pieredze, jo dod iespējas attīstīt prasmes un gūt iemaņas, kas nepieciešamas problēmsituācijās.

"Cilvēki "Parex bankā", no vienas puses, var būt ļoti laimīgi, jo iegūs tādu pieredzi un zināšanas, kādas darba tirgū būs tikai nelielam skaitam cilvēku, taču vienlaikus viņi būs arī piesardzīgāki pret banku biznesu nākotnē," atzina jaunais "Parex bankas" vadītājs, kurš darbu bankā sāka vien šā gada augustā.

Vadītāju "Parex bankas" meklēja personāla atlases kompānija "Pedersen&Partners".

Jau ziņots, ka šā gada 1.augustā notikušās "Parex bankas" restrukturizācijas rezultātā tika izveidoti divi uzņēmumi - uz jaundibināto AS "Citadele banka" tika pārnesta lielākā daļa līdzšinējās "Parex bankas" aktīvu, bet neprofila aktīvi tika atstāti "Parex bankā" jeb risinājumu bankā.

Līdz ar "Parex bankas" restrukturizāciju notika arī bankas vadības maiņa. Padome par "Parex bankas" valdes priekšsēdētāju līdzšinējā vadītāja Nila Melngaiļa vietā iecēla Gviljamu. Valdē strādā arī Solvita Deglava, kura pirms darba "Parex bankā" strādāja revidentu uzņēmumā "PricewaterhouseCoopers" un arī "Latvijas Kuģniecībā", kā arī Jurijs Adamovičs, kurš bijis Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas Direktoru padomes padomnieks Londonā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!