Foto: DELFI

Atbilstoši konsultanta izvērtējumam un ieteikumam VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" ("Hipotēku bankas") komercdaļas pakete, kurā ietilpst nekustamo īpašumu attīstītāju aizdevumi, tiks pārdota AS „Rietumu Banka”, kuras piedāvājums tika atzīts par atbilstošu tirgus situācijai, portāls “Delfi” uzzināja Finanšu ministrijai (FM).

Plānots, ka darījums un klientu pāreja notiks mēneša laikā pēc tam, kad to būs apstiprinājusi Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

Ministru kabinets (MK) otrdien uzklausīja informatīvo ziņojumu par "Hipotēku bankas" komercdaļas pārdošanas stratēģijas ieviešanas gaitu un apstiprināja atlikušo komercaktīvu pakešu pārdošanu. Tādējādi ir izpildīti būtiskākie priekšnoteikumi, lai noslēgtu bankas komercdaļas pārdošanu.

Lēmums par "Hipotēku bankas" komercdaļas pārdošanu ir secīgs turpinājums 2009.gada lēmumam līdz 2013.gada beigām pārtraukt "Hipotēku bankas" komercdarbību un koncentrēties tikai uz attīstības institūcijas uzdevumiem.

Atbilstoši konsultanta izvērtējumam un ieteikumam komercdaļas pakete, kurā ietilpst nekustamo īpašumu attīstītāju aizdevumi, tiks pārdota AS „Rietumu Banka", kuras piedāvājums tika atzīts par atbilstošu tirgus situācijai.

Mēs esam gandarīti par darbu, kuru esam paveikuši kopā ar mūsu kolēģiem no "Hipotēku bankas" un konsultāciju kompānijas "Superia", gatavojot šo darījumu un saskaņojot tā nosacījumus. Uzskatu, ka tie ir izdevīgi visām pusēm, atbilst valsts stratēģijai banku jomā, kā arī Rietumu Bankas, kuras intereses Latvijā ir vērstas uz korporatīvā biznesa un lielo projektu apkalpošanu, biznesa profilam", atzīmē "Rietumu Bankas" valdes loceklis Renāts Lokomets.

Ņemot vērā, ka atlikušajām komercdaļām no privāto investoru puses tika saņemti neapmierinoši zemas cenas piedāvājumi, valdība pieņēma zināšanai, ka SIA „Hipotēku bankas nekustamo īpašumu aģentūra" kapitāldaļas tiks nodotas VAS „Privatizācijas aģentūra", kas ir alternatīvs risinājums aktīvu nodošanai privātajā sektorā.

Plānots, ka saskaņā ar likumu par valsts budžetu SIA „Hipotēku bankas nekustamo īpašumu aģentūrai" (HipoNIA) tiks izsniegts aizdevums no Valsts kases, lai tādējādi dzēstu HipoNIA saistības pret "Hipotēku banku".

Tāpat valdība pieņēma zināšanai informāciju par "Hipotēku bankas" meitas sabiedrības SIA „Risku investīciju sabiedrība" piederošo 51,31% akciju sabiedrības „Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība „Hipo Fondi"" akciju pārdošanu SIA „Biznesa Sistēmas". "Hipotēku bankas" komercdaļas pārdošanas process noslēgsies pēc tam, kad tiks noslēgti līgumi un darījumi tiks pabeigti.  

Pircēju atlases procesā tika uzrunāti vairāk nekā 100 potenciālie pretendenti. Pircēju atlases procesā svarīgākie kritēriji bija iespējami labākā cena, kā arī augsta reputācija un stabilitāte. 

"Hipotēku bankas" pārveides mērķis ir izveidot attīstības institūciju valsts atbalsta programmu realizācijai, maksimāli efektīvi izmantojot "Hipotēku bankas" infrastruktūru, intelektuālo un finansiālo potenciālu, veicot bankas pārveidi valstij izdevīgā veidā un vienlaicīgi nodrošinot valsts atbalsta programmu realizācijas nepārtrauktību.

Pārveides procesa gaitā "Hipotēku bankas" darbība tiek fokusēta uz tautsaimniecībai būtiskiem virzieniem - mazo un vidējo uzņēmumu finansēšanu, uzņēmējdarbības uzsākšanas veicināšanu, infrastruktūras attīstīšanu un citiem nacionālās attīstības projektiem valdības apstiprinātu programmu ietvaros.

Tā kā attīstības institūcijai galvenokārt ir papildinoša loma un tai nav jākonkurē ar citiem tirgus dalībniekiem, "Hipotēku bankas" daļai, kas nav tieši saistīta ar attīstības funkciju veikšanu, tas ir, komercdaļai, tiks nodrošinātas attīstības iespējas privātajā sektorā.

"Hipotēku bankas" pārveide notiek saskaņā ar 2009. gada 24. novembrī MK apstiprināto koncepciju par VAS „Latvijas Hipotēku un zemes banka" pārveidi par attīstības banku un šā gada 12. aprīlī MK izskatīto pārveides plānu, kas paredz ar attīstības institūcijas funkcijām nesaistīto bankas komercdaļas nodalīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!