Foto: DELFI

Valdība otrdien atļāva VAS " Latvijas Hipotēku un zemes banka" ("Hipotēku banka") komercdaļas četras paketes pārdot divām Latvijā strādājošām, lielām komercbankām, kuras pagaidām gan tiek turētas slepenībā.

Pēc valdības slēgtās sēdes piesaistītā konsultanta "SEB Enskilda" pārstāvis Mārtiņš Krūtainis informēja, ka līgumi par četru pakešu pārdošanu varētu tikt noslēgti tuvāko nedēļu laikā.

Valdība otrdien apstiprinājusi būtiskākos nosacījumus līgumiem "Hipotēku bankas" fizisko personu un mazo uzņēmumu kredītu un depozītu paketes, lielo uzņēmumu noguldījumu un aizdevumu paketes, kā arī "Hipo līzinga" un "Hipo fondu" pārdošanai.

Līdz līgumu noslēgšanai abas bankas, kas pirks minētās "Hipotēku bankas" komercdaļas, netiks atklātas, taču tās esot lielas, respektablas Latvijā pārstāvētas bankas ar labu reputāciju. Tāpat netiek atklāta kopējā summa, cik valsts iegūs no šī darījuma.

Pagaidām lēnāk noritot darbs pie atlikušo divu pakešu - abu "Hipotēku bankas" nekustamo īpašumu struktūru pārdošanas. Taču interese par šo aktīvu iegādi no investoru puses ir, un to pārdošanas līgumu nosacījumi skatīšanai valdībā varētu tikt iesniegti augustā, teica Krūtainis.

"Hipotēku bankas" valdes priekšsēdētājs Rolands Paņko uzsvēra, ka pakalpojumu pārejas process pēc pārdošanas līgumu noslēgšanas varētu ilgt vismaz sešus mēnešus. "To laikā tiks organizēts process klientu pakalpojumu pārcelšanai. [..] Katrs klients saņems personīgi viņam adresētu vēstuli, kur šis process tiks detalizētāk aprakstīts".

Paņko arī uzsvēra, ka potenciālās komercdaļas četru pakešu pircējas ir "ļoti drošas un stabilas bankas, tāpēc mums nav bažu, kā rokās mūsu klienti un mūsu pakalpojumi tiks nodoti".

Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks (V) pēc valdības sēdes žurnālistiem atzina, ka "Hipotēku bankas" pārveides process pamazām tuvojas finiša taisnei. Bankas komercdaļas pakešu pārdošana ir saskaņota ar Eiropas Komisiju un ir atbilstoša iepriekš apstiprinātajai "Hipotēku bankas" komercdaļas pārdošanas stratēģijai.

Jūlijā valdību paredzēts iepazīstināt ar attīstības institūcijas izveides procesu, piebilda ministrs.

Jau ziņots, ka valdība pērn rudenī vienojās par "Hipotēku bankas" komercdaļas pārdošanas stratēģiju. Bankas komercdaļa sadalīta un tiek pārdota sešās paketēs.

Uz "Hipotēku bankas" bāzes plānots veidot Attīstības banku, kas nodarbotos ar valsts atbalsta sniegšanu uzņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!