Foto: LETA

Lai arī iepriekš bija plānots, ka līgumus par valsts AS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" ("Hipotēku banka") komercdaļas pakešu pārdošanu varētu slēgt maija beigās, šis process uz vairākām nedēļām ieilgs, otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem atzina piesaistītā konsultanta "SEB Enskilda" pārstāvis Mārtiņš Krūtainis.

Krūtainis akcentēja, ka pārrunas saistībā bankas komercdaļas pārdošanu ir "diezgan darbietilpīgas" un tās prasīs vairāk laika, nekā iepriekš bija plānots. "Tehniskais process par [aktīvu] pārnesi no vienas bankas uz otru ir Latvijā unikāls. Nekas tāds, tieši šāda veida darījums Latvijā līdz šim nav veikts, un tas prasa būtiskus sagatavošanās darbus," piebilda Krūtainis.

Viņš sacīja, ka esošajiem "Hipotēku bankas" klientiem ir vēlme, lai bankas "komercdaļas" pāreja uz citu banku notiktu pēc iespējas "lēzenāk". "Nepieciešams veikt vienkāršus, bet daudzus sagatavošanās darbus [...] Lai esošajiem klientiem nerastos nekādas neērtības [pēc komercdaļas nonākšanas citas bankas īpašumā]. Pie tā visa šobrīd tiek strādāts," uzsvēra Krūtainis.

Viņš atzina: lai nodrošinātu pēc iespējas "līganāku pāreju", ir nepieciešams konsultēties ar Finanšu un kapitāla tirgus komisiju, arī Valsts ieņēmumu dienestu. Sarunas joprojām notiek par visu "Hipotēku bankas" komercdaļu – kopumā sešām paketēm. Investoru ir mazāk par sešiem - kāds no tiem pretendē uz vairāk nekā vienu paketi, atzina "SEB Enskilda" pārstāvis.

Finanšu ministrijas valsts sekretāre Sanita Bajāre žurnālistiem atzina, ka piesaistītā konsultanta ziņojumu par progresu bankas komercdaļas pārdošanas procesā otrdien valdībā bija nepieciešams uzklausīt pirms Ministru kabinets lemj par daļu pārdošanas līguma nosacījumiem. Tos valdība varētu skatīt jūnija sākumā.

Joprojām plānots, ka bankas pārdošanas process varētu noslēgties šā gada beigās.

Jau ziņots, ka valdība pērn rudenī vienojās par "Hipotēku bankas" komercdaļas pārdošanas stratēģiju. Bankas komercdaļa pārdot, to sadalot sešās paketēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!