Foto: DELFI
Finanšu ministrija (FM) un Latvijas Hipotēku un zemes banka trešdien pabeigušas līguma noslēgšanas procedūru ar SIA IBS "SEB Enskilda" par Hipotēku bankas komerciālo aktīvu nodalīšanas stratēģijas izstrādi un realizāciju, informē Finanšu ministrija.

Ministrija uzsver, ka konsultants piesaistīts saskaņā ar 2009.gadā valdībā apstiprināto koncepciju par Hipotēku bankas pārveidi par attīstības banku un šā gada aprīlī Ministru kabinetā izskatīto Hipotēku bankas pārveides plānu, kas paredz ar attīstības bankas funkcijām nesaistīto bankas komerciālo aktīvu nodalīšanu.

FM informē, ka konsultanta atlases procesā aptaujāti vairāki pretendenti, "izvērtējot to pieredzi, izpratni par veicamo uzdevumu un saimnieciskos nosacījumus". Galu galā ar atbilstošāko atzīts "SEB Enskilda" piedāvājums. Uzdevuma realizācijai "SEB Enskilda" piesaistījusi arī ASV investīciju kompāniju "The Blackstone Group International Partners LLP", kurai ir pieredze līdzīgu darījumu īstenošanā citviet pasaulē, un zvērinātu advokātu biroju "Kronbergs&Čukste/Baltic Legal Solutions", izveidojot starptautisku uzņēmumu apvienību.
Saskaņā ar līgumu, kura pamata nosacījumi ir saskaņoti Ministru kabinetā, konsultants nodrošinās Hipotēku bankai un tās akcionāram nepieciešamo atbalstu bankas pārveides plāna realizēšanā, organizējot un nodrošinot atklātu un pārskatāmu Hipotēku bankas komecdaļas atsavināšanu, vienlaikus nodrošinot Hipotēku bankas pārveides plāna pēctecību. Pēc stratēģijas apstiprināšanas Ministru kabinetā un iesniegšanas Eiropas Komisijā konsultants stratēģiju arī īstenos ar mērķi pabeigt Hipotēku bankas komercdaļas atsavināšanu.

FM norāda, ka saskaņā ar pēdējo Latvijas valdības nodomu vēstuli Starptautiskajam Valūtas fondam un Saprašanās memorandu ar Eiropas Savienību Latvija ir apņēmusies Hipotēku bankas pārveides plānu ieviest līdz 2011.gada beigām, tai skaitā nostiprināt attīstības finanšu institūciju uz Hipotēku bankas attīstības segmenta bāzes un piesaistīt privāto investoru komerciālajam segmentam.

Jau vēstīts, ka Hipotēku banka dibināta 1993.gadā. Bankas prioritāte ir atbalsts mazajiem un vidējiem uzņēmējiem un ekonomiskās aktivitātes veicināšana visos Latvijas reģionos. Hipotēku banka piedāvā kreditēšanas valsts atbalsta mērķprogrammas dažādām uzņēmēju vajadzībām: aizdevumus investīcijām uzņēmējdarbībā, aizdevumus apgrozāmo līdzekļu papildināšanai, kā arī aizdevumus biznesa uzsākšanai.

Jau ziņots, ka valdība ir nolēmusi uz Latvijas Hipotēku un zemes bankas bāzes līdz 2013.gadam izveidot attīstības banku, iespējams, apvienojot bankas, Latvijas Garantiju aģentūras, Lauku attīstības fonda un Vides investīciju fonda atbalsta programmas. Hipotēku bankas kredītportfeļa liktenis patlaban ir viens no galvenajiem diskusiju jautājumiem bankas pārveides procesā par attīstības banku līdz 2013.gadam, jo līdz tam laikam bankas komercportfelis ir jāsamazina līdz minimumam. Aģentūra LETA iepriekš vēstīja, ka viena no valdībā apspriestajām iespējām ir tās komercaktīvus pārcelt uz citu valstij piederošo finanšu iestādi - "Citadele banku", taču šo ieceri neatbalstīja EK.

Tāpat izskanējušas bažas par augstu interešu konflikta risku, jo "SEB Enskilda", kas gatavoja plānu bankas pārveidei par attīstības banku un pats to arī īstenos, turklāt ir arī konkurējošās "SEB bankas" grupas uzņēmums.

"Hipotēku banka" jaunus komerckredītus neizsniedz jau no 2009.gada novembra, bet kreditē tikai valsts atbalsta programmās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!