Foto: DELFI

Latvijas iedzīvotāji decembrī varēs iegādāties desmit latu jeb 14,23 eiro vērtus eiro sākumkomplektus, savukārt uzņēmējiem būs pieejami 200 eiro (140 latu) sākumkomplekti, piektdien žurnālistiem sacīja Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms.

Iedzīvotāju eiro sākumkomplektā būs divas divu eiro monētas, četras viena eiro monētas, septiņas 50 eiro centu monētas, astoņas 20 eiro centu monētas, septiņas desmit eiro centu monētas, piecas piecu centu monētas, sešas divu centu monētas, kā arī sešas viena eiro centa monētas.

Blūms skaidroja, ka sākumkomplekti paredzēti tam, lai iedzīvotāji iepazītos ar eiro valūtu, kā arī uzņēmumiem būtu sīknauda, ko mainīt veikalos.

Pēc centrālās bankas pārstāvja teiktā, protams, tirgotāji varēs saņemt komercbankās arī lielākus daudzumus eiro, bet mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, galvenokārt tirgotājiem, šis sākuma komplekts var kalpot kā maiņas nauda pirmajām dienām pēc pārejas no latiem uz eiro.

Latvijas Banka eiro monētu sākumkomplektus iedzīvotājiem sāks izplatīt no 10.decembra. Visu nominālu eiro monētu komplekti desmit latu vērtībā būs pieejami komercbankās un to filiālēs visā Latvijā, 302 pasta nodaļās un Latvijas Bankas klientu kasēs Rīgā, Liepājā un Daugavpilī.

Savukārt "Swedbank" valdes loceklis un klientu apkalpošanas pārvaldes vadītājs Ģirts Bērziņš uzsvēra, ka šie eiro sākumkomplekti nav pirmās nepieciešamības prece. "Nevajag pārspīlēt to nozīmi, tiem ir vairāk simboliska vērtība," sacīja Bērziņš un rosināja: ja jau cilvēks ir atnācis līdz bankai, tad varbūt ir prātīgāk ielikt šo summu naudas pieņemšanas bankomātā.

Bērziņš atcerējās, ka Igaunijā ap šiem sākumkomplektiem bija izveidojusies ažiotāža, sākumā pēc tiem bijis liels pieprasījums, šur tur pat tie izbeigušies un pasūtīti papildu komplekti, kā rezultātā vēlāk tie glabājās banku seifos.

Kā ziņots, Latvijas Bankas konkursā par Latvijas eiro monētu kalšanu uzvarēja Vācijas kaltuve - Bādenes Virtembergas Valsts kaltuve. 2013. un 2014.gadā būs nepieciešami 400 miljoni dažāda nomināla eiro monētu. Plānots, ka Latvijas eiro monētas Latvijas Banka sāks saņemt oktobrī, informēja Blūms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!