Foto: DELFI

Par iespējamo Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" iekļūšanu vispārējās valdības sektorā valsts institūcijām tapa zināms šī gada aprīlī, bet uzņēmumam – pagājušonedēļ, iepazīstoties ar mediju ziņoto. Finanšu ministrija apstiprina, ka 2020. gada valsts budžeta fiskālā telpa saruks par 71,9 miljoniem eiro. Portāls "Delfi" pēta, ko tas praktiski nozīmē uzņēmumam un valstij.

Jāpiebilst, "Rīgas satiksme" nav pirmais šāds uzņēmums, jo vispārējās valdības budžetā jau iepriekš iekļautas citas Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrības – "Rīgas 1. slimnīca", "Rīgas 2. slimnīca", "Rīgas Dzemdību nams", "Rīgas veselības centrs" un "Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs", portālam "Delfi" norādīja Finanšu ministrija (FM). Kopumā vispārējās valdības sektorā iekļauti 130 uzņēmumi.

Centrālās statistikas pārvalde (CSP) "Delfi" informē, ka nākamā gada budžetā papildu "Rīgas satiksmei" tiks iekļauti vēl vairāki dažādu nozaru uzņēmumi.

Prognozē grūtības aizņemties

"Rīgas satiksme" par šo faktu uzzinājusi tikai no plašsaziņas līdzekļiem, portālam "Delfi" atzina uzņēmuma preses pārstāvis Viktors Zaķis. Viņš prognozēja, ka pieņemtais lēmums varētu tieši ietekmēt uzņēmuma darbību.

"Kas attiecas uz to, kā tas var ietekmēt "Rīgas satiksmes" darbību, jāsaka, ka tas neapšaubāmi apgrūtinās uzņēmuma iespēju aizņemties finanšu līdzekļus tirgū. Tamdēļ, ka aizņemšanās būs iespējama tikai ar Finanšu ministrijas un Valsts kases piekrišanu un šī aizņemšanās tiks vērtēta saistībā ar valsts budžeta iespējām un vajadzībām," paskaidroja Zaķis.

Bankas "Luminor" ekonomists Pēteris Strautiņš piekrīt, ka lēmumu pieņemšana par investīcijām uzņēmumā kļūs sarežģītāka: "Lēmumi, kas ietekmē konsolidētā kopbudžeta bilanci, skar ne tikai Rīgas intereses vien. Lai arī Latvijas iedzīvotājiem, kuri nemaksā nodokļus Rīgas domei, nav jāsedz "Rīgas satiksmes" izdevumi, šī uzņēmuma subsīdija no Rīgas kases turpmāk samazinās valsts rīcības brīvību budžeta plānošanā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!