Foto: F64
Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ceturtdien iesniegusi Rīgas apgabaltiesā pieteikumu par AS "Latvijas Krājbanka"maksātnespēju un lūgusi Rīgas apgabaltiesu lemt par Aigara Lūša apstiprināšanu par bankas maksātnespējas procesa administratoru.

Komisija informē, ka administratora kandidāts Lūsis pēc FKTK lūguma ir apliecinājis, ka AS "Latvijas Krājbanka" maksātnespējas procesā tiks piesaistīta arī zvērinātu revidentu komercsabiedrība un zvērinātu advokātu birojs ar pārstāvības nodrošinājumu ārvalstīs.

Administratoru kandidātu sākotnējo profesionālo atlasi veica biedrības "Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija" valde, kura kā visatbilstošāko bija norādījusi Lūša kandidatūru. Arī Maksātnespējas administrācija no asociācijas ieteiktajiem kandidātiem par visatbilstošāko kandidātu atzina Lūsi.

Komisija izvērtēja visu administratoru kandidātu atbilstību Kredītiestāžu likuma prasībām, to reputāciju un pieredzi līdzvērtīgu komercsabiedrību maksātnespējas procesu vadībā. Tāpat tika izvērtēti administratoru kandidātu iesniegtie rīcības plāni par AS "Latvijas Krājbanka" maksātnespējas procesa vadību.

Jau vēstīts, ka FKTK padome 21.novembrī nolēma apturēt "Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Krājbanku".

Lietuvas valdība nacionalizējusi 100% "Krājbankas" lielākās īpašnieces ‒ bankas "Snoras" ‒ akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā. Savukārt 24.novembrī Lietuvas centrālās bankas valde atzina banku "Snoras" par maksātnespējīgu un nolēma vērsties tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!