Valdība otrdien akceptēja grozījumus kārtībā, kādā sniedz un uzrauga galvojumus par banku aizņēmumiem, kas ļaus izpildīt Eiropas Komisijas (EK) prasības un par pusgadu - līdz 2010. gada beigām – pagarināt šo atbalsta programmu. Valdība paaugstināja par galvojuma saņemšanu noteiktās atlīdzības apmēru, kā arī noteica bankām pienākumu iesniegt to dzīvotspējas izvērtējumu, ja sniegtā valsts atbalsta – galvojuma apmērs pārsniedz 5% no bankas saistībām vai 500 miljonus eiro (350 miljonus latu).

MK noteikumu "Kārtība, kādā sniedz un uzrauga galvojumus par banku aizņēmumiem" grozījumu anotācijā teikts, ka 2008.gada nogalē, saasinoties situācijai finanšu tirgos, lielākā daļa Eiropas Savienības (ES) valstu ieviesa dažādus atbalsta instrumentus, kas vērsti uz finanšu sektora stabilizāciju. Viens no šādiem atbalsta pasākumiem bija galvojumu shēmas bankām. 2009.gada februārī arī Latvijā valdība ieviesa banku galvojumu shēma, kas tika saskaņota gan ar EK, gan arī Eiropas Centrālo Banku.

Atbilstoši EK nosacījumiem atbalsta shēmas tiek skaņotas uz 6 mēnešu periodu, līdz ar to līdzšinējā galvojumu shēma bankām ar EK bija saskaņota līdz jūnija beigām. Jāņos saņemts EK lēmums par atbalsta shēmas saskaņojumu 2010.gada otrajam pusgadam. EK aprīlī pieņemtais dokuments, kas ļauj banku galvojumu shēmu pagarināt, paredz noteikt paaugstinātu atlīdzības apjomu par šādu galvojumu saņemšanu un banku pienākumu noteiktos gadījumos iesniegt dzīvotspējas izvērtējumu.

Grozītie MK noteikumi precīzi nodrošina EK prasības: bankām, kuru reitings ir mazāks kā A- vai nav noteikts, atlīdzības apmērs paaugstināts par 40 bāzes punktiem. Savukārt, ja izsniegtais galvojums pārsniedz 5% no kopējām bankas saistībām vai 500 miljonus eiro, bankai 3 mēnešu laikā būs jāiesniedz Finanšu ministrijā (FM) bankas dzīvotspējas izvērtējums, ko FM tālāk būs jāsniedz EK.

Pieteikšanās galvojuma saņemšanai ir bankas brīvprātīga izvēle. Galvojuma saņemšanas gadījumā tā maksā galvojuma gada riska procentu likmi - ar grozījumiem 1,348 % - un Valsts kases apkalpošanas maksu 0,1 % apmērā. FM norāda, ka atbalsta instrumenta - galvojuma – darbības termiņš pagarināts, lai nodrošinātu kopējā finanšu sektora stabilitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!