Foto: Pixabay

Igaunijas Drošības policija aizdomās turētā statusu noteikusi bankas "Bigbank" līdzīpašniekam Parvelam Prūnsildam un Tartu vicemēram Prītam Humalam, kuri abi ir parlamenta opozīcijā esošās partijas "Tēvzeme" biedri.

Humals tiek turēts aizdomās par procesuālo ierobežojumu pārkāpumu lielā apmērā, savukārt Prūnsilds - par palīdzēšanu un atbalstīšanu.

Prūnsilds trešdien žurnālistiem apstiprināja, ka viņa dzīvesvietā Drošības policijas darbinieki otrdien veikuši kratīšanu un viņam oficiāli noteikts aizdomās turētā statuss.

Kriminālprocess saistīts ar Igaunijas Nacionālā muzeja bijušās izstāžu zāles Tartu pārdošanu brālībai "Sakala", kuras biedrs ir Prūnsilds. "Sakala" nesen par 1,2 miljoniem eiro iegādājās ēku no valsts nekustamo īpašumu apsaimniekotāja "Riigi Kinnisvara" (RKAS).

RKAS ēku pirmo reizi izsolē izlika 2017.gadā, bet toreizējais valsts pārvaldes ministrs izsoli anulēja, jo par īpašumu interesējās Tartu pašvaldība, un piešķīra pilsētai pirmpirkuma tiesības. RKAS līguma projektu Tartu pašvaldībai iesniedza 2022.gadā.

Ģenerālprokuratūra secinājusi, ka jau 2017.gadā brālība "Sakala", kas darbojas kā nevalstiskā organizācija "Korp! Sakala", izteica labāko piedāvājumu izsolē, bet pērn augustā Prūnsilds sāka izdarīt spiedienu uz Tartu vicemēru, lai panāktu pašvaldības atteikšanos no vienošanās ar RKAS un jaunas izsoles rīkošanu. Humals, kurš ir par pilsētas aktīviem un finansējumu atbildīgais Tartu vicemērs, esot darījis visu, kas iespējams, lai pašvaldība atteiktos no īpašuma iegādes plāniem.

Pēc Tartu pašvaldības atteikuma ēku iegādāties RKAS pavasarī izsludināja izsoli, kurā brālība izteica labāko piedāvājumu.

Prūnsilds paziņoja, ka viņa rīcībā esošā informācija liecina, ka Tartu pašvaldība no pirmpirkuma tiesībām atteikties nolēma, jo tai trūkst līdzekļu īpašuma iegādei un attīstīšanai, kā arī viņš noraidīja Drošības policijas aizdomas, ka Humalam un viņa ģimenes locekļiem ir kredīti "Bigbank", kurā 50% kontrolē Prūnsilds.

Tartu mērs Urmass Klāss, kas pārstāv Reformu partiju, trešdien paziņoja, ka nav pārrunājis lietu ar savu vietnieku, tomēr atzina, ka Humalam "būs grūti turpināt darbu vicemēra amatā".

Viņš uzsvēra, ka Humalam vajadzēja atteikties no dalības lemšanā, ja ieinteresētais uzņēmējs ir viņa vēlēšanu kampaņas atbalstītājs.

Trešdien Humals paziņoja, ka no 1.jūnija atstās Tartu vicemēra amatu, vienlaikus uzsverot, ka tiesībsargājošo institūciju paustās aizdomas ir nepamatotas.

Prūnsilds "Tēvzemes" biedru rindās ir kopš 1999.gada un bijis viens no konservatīvās partijas lielākajiem sponsoriem.

Savukārt Humals "Tēvzemē" iestājās 2002.gadā un plašāku atpazīstamību ieguvis kā viens no dedzīgākajiem Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" kritiķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!