Foto: Publicitātes foto

Investējot deviņus miljonus eiro, Igaunijas LHV pensiju fondi iegādājušies piecus daudzdzīvokļu namus Rīgā, lai gūtu ilgtermiņa īres ienākumus, "Delfi Bizness" pavēstīja LHV pensiju fondu pārstāvji.

Minētās investīcijas ir pirmais tiešais fondu ieguldījums nekustamajā īpašumā ārpus Igaunijas. Ēkas atrodas Matīsa ielā 52, Matīsa ielā 65a, Sparģeļu ielā 10, kur šajā adresē atrodas trīs atsevišķas ēkas.

“Īpašumi, kurus tālāk iespējams izīrēt, ir mūs ļoti interesējoša aktīvu kategorija un šī ir jau astotā šāda veida tiešā investīcija, taču pirmā tieši Latvijā. Tas ir labs veids, kā dažādot savu portfeli, turklāt iegūtā atdeve pārsniedz vidējo," skaidro LHV fondu pārvaldnieks Kristo Oidermā.

Viņa arī norāda, ka, salīdzinot ar Tallinu un Viļņu, dzīvokļu cenas Rīgā šobrīd joprojām ir par trešdaļu zemākas, tāpēcLHV fondi šo tirgus situāciju izmantot vēl vairāk. "Mūsu ilgtermiņa plāns paredz, ka līdz 24% no mūsu ieguldījumiem nekustamajā īpašumā varētu būt tieši Rīgā,” atzīst Oidermā.

Savukārt LHV pensiju fondu Nekustamo īpašumu investīciju vadītājs Raits Rīms stāsta, ka iegādāto īres daudzdzīvokļu namu lielākā priekšrocība ir to klusā un “zaļā” atrašanās vieta - tieši blakus Ziedoņdārzam.

Trīs no piecām ēkām tika pabeigtas 2021. gadā. Pārējās divās ēkās, kurām ir arhitektoniska vērtība, nesen veikta būtiska renovācija. Kopumā visās piecās ir 109 dzīvokļi, no kuriem gandrīz visi ir izīrēti. Īpašumiem ir arī papildus apbūves tiesības vēl vienas sešstāvu daudzdzīvokļu mājas celtniecībai.

Papildus īres dzīvokļiem Rīgā LHV pensiju fondiem pieder arī nekustamo īpašumu portfelis Tallinā - 293 īres dzīvokļi, trīs biroju ēkas un četras industriālās ēkas. Fondu nekustamo īpašumu portfeļa apjoms ir 85 miljoni eiro.

Rīgā mērķis ir izveidot vismaz 500 īres dzīvokļu portfeli, kā arī investēt biroju ēkās, tirdzniecības ēkās un noliktavu īpašumos.

LHV ir arī viens no lielākajiem nekustamo īpašumu fondu "Eften Capital" un "SG Capital" investoriem.

LHV ir otrs lielākais pensiju fonds Igaunijā, kuram savus pensiju uzkrājumus 1,3 miljardu eiro apmērā uzticējuši 165 000 iedzīvotāju. Tas ir vienīgais pensiju fonds Baltijā, kas veic tiešās investīcijas nekustamajā īpašumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!