Foto: Publicitātes attēli
Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība "Indexo" akciju sākotnējā publiskajā piedāvājumā (IPO) plāno piesaistīt apmēram 7,5 miljonus eiro, informē "Indexo" valdes priekšsēdētājs Valdis Siksnis.

Biržā tiks kotētas ieguldījumu pārvaldes sabiedrības akcijas, savukārt jaunizveidojamā banka būs tās meitas uzņēmums. Ieguldījumu pārvaldes sabiedrībai piederēs 100% meitas uzņēmuma akcijas. IPO procesā "Indexo" plāno piesaistīt 7,5 miljonus eiro bankas izveidei.

Šobrīd "Indexo" ir ap 60 akcionāriem, kam kā prioritārajai grupai paredzēta IPO akciju iegāde. Tāpat prioritārajā grupā ietilpst "Indexo" trešā pensiju līmeņa klienti un citi investori.

Ar bankas izveidi "Indexo" vēlas risināt kreditēšanas robu Latvijā, tāpat arī attīstīt modernu mobilo banku. Sikšņa ieskatā ir vairākas problēmas Latvijas banku sektorā: konkurence ir ierobežota, jo nozarē dominē atsevišķi lieli spēlētāji. Visvairāk konkurences trūkums izpaužas kreditēšanā, it īpaši tas redzams laikā, kad aug valsts IKP. Latvijas banku sektors ir viens no visdārgākajiem eiro zonā.

Plānots, ka banka darbību sāks ar privātpersonu apkalpošanu hipotekāro un patēriņa kredītu sektorā, kā arī nodrošinot maksājumus. Sākotnēji tā varētu būt apmēram 100 000 klientu bāze. Pēc tam 12-18 mēnešu periodā ir plānots attīstīt korporatīvo klientu apkalpošanu.

Apmēram piecu gadu laikā līdz 2027. gadam tiek plānots, ka banka varētu sasniegt apmēram 600 miljonu eiro aktīvu apjomu. Savukārt klientu skaits varētu pieaugt līdz apmēram 200 tūkstošiem, ietverot gan fiziskās, gan juridiskās personas. Tiek lēsts, ka aktīvu apjoms augs dinamiskāk par klientu skaitu.

Viens no riskiem ir bankas licences nesaņemšanas risks, atzīst Siksnis. Tas būs Eiropas Centrālās bankas lēmums. Ņemot vērā šo risku, ir paredzēts, ka, ja divu gadu laikā netiek saņemta bankas licence, IPO investori varēs atgūt par akcijām iztērēto naudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!