Foto: Pixabay
Pensiju pārvaldītājs "Indexo" ir nolēmis doties biržā un īstenos akciju sākotnējo piedāvājumu (IPO jeb Initial Public Offering) ar mērķi piesaistīt investīcijas, lai papildus pensiju uzkrājuma pārvaldīšanai dibinātu banku.

"Indexo" sākotnējais akciju piedāvājums (IPO) tiek plānots šā gada otrā ceturkšņa beigās. Paredzēts, ka akcijas tiks kotētas Regulētajā tirgū "Nasdaq Rīga" fondu biržas Baltijas oficiālajā sarakstā. Šā gada laikā "Indexo" iesniegs pieteikumu komercbankas licences saņemšanai un pēc tam pakāpeniski ieviesīs bankas pakalpojumus.

"Indexo" uzsāka darbību pirms nedaudz vairāk nekā četriem gadiem. "Tādējādi mēs būtiski veicinājām konkurenci Latvijas pensiju tirgū. Tagad, kad esam izveidojuši veiksmīgu un inovatīvu pensiju pārvaldes uzņēmumu, esam gatavi spert nākamo soli un izaicināt komercbanku pakalpojumu tirgu, balstoties uz tām pašām vērtībām, uz kurām tika būvēts "Indexo"," saka Valdis Siksnis, "Indexo" valdes priekšsēdētājs un viens no dibinātājiem.

"Indexo" sākotnējā publiskā piedāvājuma (IPO) prospekts, kā arī cita informācija par akciju kotāciju, piemēram, par piedāvāto akciju daudzumu, cenu un akciju sadales principiem, sekos tuvāko mēnešu laikā. "Indexo" akcijas piedāvās esošajiem akcionāriem un būtisks skaits akciju būs pieejams arī privātpersonām.

"Ar IPO mēs vēlamies kļūt par klientiem piederošu finanšu pakalpojumu uzņēmumu. Neskatoties uz to, ka Latvijas tirgū ir daudz komercbanku, mēs redzam, ka Latvijas iedzīvotājiem un uzņēmumiem joprojām trūkst moderna finanšu pakalpojumu piedāvājuma. Tirgū ir tradicionālās bankas un dažādi finanšu tehnoloģiju (fintech) uzņēmumi, taču tikai nedaudzi spēj apvienot tradicionālo komercbanku darbības stabilitāti un zināšanas ar vietējā tirgus izpratni, vietējā līmenī īstenotu lēmumu pieņemšanu un patiesi modernu, uz tehnoloģijām balstītu klientu apkalpošanu. Šī ir tirgus niša, uz kuru mēs mērķēsim ar savu bankas piedāvājumu," saka Henriks Karmo, "Indexo" valdes loceklis un viens no dibinātājiem.

Saskaņā ar "Indexo" sniegto informāciju gandrīz 70 tūkstoši klientu ir uzticējuši "Indexo" savu pensijas uzkrājumu, kopējam pensiju apjomam pārvaldībā sasniedzot aptuveni 450 miljonus eiro.

"Indexo" 2017. gadā izveidoja vairāk nekā 30 Latvijā pazīstami uzņēmēji un vadītāji ar mērķi Latvijas pensiju tirgū ieviest jaunākās pieejas aktīvu pārvaldē.

Komercbankas (kredītiestādes) licences saņemšanai nepieciešama Eiropas Centrālās bankas piekrišana pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšlikuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!