Foto: AFI

Noslēdzoties šogad pēdējai eiro ieviešanas koordinācijas padomes sēdei, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) atzina, ka eiro ieviešanas informatīvā kampaņa sevi ir attaisnojusi.

Par to liecinot pieaugošais sabiedrības informētības līmenis par eiro. Turklāt pēdējās dienās pirms pārejas uz eiro turpināsies aktīva informēšanas kampaņa par jauno valūtu, lai iedzīvotājiem skaidrotu tieši praktiskās lietas saistībā ar pāreju uz jauno valūtu, pēc sēdes žurnālistiem sacīja demisionējušais premjers.

Komentējot jaunākās aptaujas datus par iedzīvotāju atbalstu eiro, kas liecina, ka eiro ieviešanu atbalsta vien aptuveni trešā daļa jeb 35,08% no Latvijas iedzīvotājiem, valdības vadītājs norādīja, ka zemajam atbalstam ir divi skaidrojumi. Pirmais ir iedzīvotāju bažas par ietekmi uz cenām, ka tās pieaugs. Taču šīm bažām nav pamata, jo jau patlaban redzams, ka būtisks cenu pieaugums nenotiks, turklāt inflācija ir krietni vien zemāka, nekā tika prognozēts.

Otrs izskaidrojums esot saistīts ar tehniskajām lietām, pārejot uz eiro, un iedzīvotāju informētību. Tie, kuri uzskata, ka eiro ieviešana neradīs nekādas tehniskas grūtības, atbalsta jaunās valūtas ieviešanu, savukārt tie, kuri uzskata, ka būs jāsaskaras ar kādām grūtībām, ir noraidoši, skaidroja Dombrovskis.

Viņš gan uzsvēra, ka iedzīvotājiem tika dots laiks, lai sagatavotos eiro ieviešanai, un tāpēc arī tika īstenotas informēšanas kampaņas, lai viņus labāk sagatavotu.

Tāpat valdības vadītājs atzina, ka Latvija ir tehniski labi sagatavojusies pārejai uz eiro un visi sagatavošanās darbi ir noritējuši pēc plāna. "Eiro ieviešanai esam gatavi," viņš sacīja.

Savukārt Finanšu ministrijas valsts sekretāre Sanita Bajāre uzsvēra, ka ar 1.janvāri nekas nebeigsies un aktīvs darbs saistībā ar eiro ieviešanu turpināsies. Tomēr iedzīvotājiem ir jāzina, ka jau ar 1.janvāri valsts būs gatava sniegt tos pašus pakalpojumus, kādus līdz šim sniegusi. "Valsts ir pielāgojusies eiro ieviešanai," apgalvoja Bajāre.

Kā ziņots, Latvija eirozonai pievienosies ar 2014.gada 1.janvāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!