Foto: LETA
Internetā izveidota vietne "negodigs.lv", kurā apkopoti negodīgi eiro ieviešanas piemēri.

Vietnes veidotāji raksta: "Esam 2014.gadā, kas mums ir atnesis pievienošanos eirozonai. Tas nozīmē, ka turpmāk ikdienā norēķināsimies eiro valūtā."

Portāla veidotāji atzīst, ka viss nevar notikt zibenīgi, tāpēc ir paralēlās cenu atspoguļošanas periods, kas ļauj vieglāk izsekot līdzi cenu pārrēķinam un veikt maksājumus. "Uzņēmēji solīja, ka cenas netiks celtas, taču šķiet, ka daži tomēr nav godīgi. Te tad arī apkopojam," norāda "negodigs.lv" veidotāji.

Patlaban vietnē pieejami vairāki negodīgi eiro ieviešanas piemēri, tomēr iniciatīvas pārstāvji aicina iesaistīties ikvienu satura papildināšanā.

Starp "negodigs.lv" atspoguļotajiem negodīgiem eiro ieviešanas gadījumiem minēta Jēkabpils picērija "Itālis", kurā 30 centimetrus lielajai studentu picai cena latos norādīta 2,5 lati, bet eiro valūtā - četri eiro. Tā kā oficiāli noteiktais valūtas kurss paredz, ka viens eiro ir 0,702804 lati, tātad konkrētajai picai vajadzētu maksāt 3,56 eiro.

Kāds klients novērojis pamatīgu uzcenojumu fotokameras kartei, kuras cena latos norādīta 18 lati, bet eiro valūtā - 35,61 eiro, lai gan pēc pareiza pārrēķina cenai vajadzētu būt 25,61 eiro.

Savukārt kāds pārvadājumu kompānijas SIA "VTU Valmiera" klients, kurš izmantojis autobusa pakalpojumus no Naukšēniem līdz Rūjienai, piefiksējis, ka 2013.gada 30.decembrī cena par šo maršrutu bijusi 40 santīmi, bet šā gada 6.janvārī - 60 eiro centi jeb par trim eiro centiem dārgāk. Līdzīgi cenu pēc eiro ieviešanas noapaļojusi arī SIA "Ventspils reiss".

Viens no iniciatīvas "Godīgs eiro ieviesējs" idejas autoriem Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš biznesa portālam "Nozare.lv" pauda atzinīgus vārdus par "negodigs.lv" iniciatīvu.

"LTRK ar partneriem radīja iniciatīvu "Godīgs eiro ieviesējs", lai valūtas nomaiņa notiktu godīgi. Tomēr ir gadījumi, kad kāds pāreju uz eiro izmanto negodīgi, tāpēc "negodigs.lv" tāpat kā iniciatīva "Godīgs eiro ieviesējs" ir pozitīvi vērtējama, jo tās sniedz noderīgu informāciju patērētājam," uzsvēra LTRK vadītājs un pauda gandarījumu, ka pilsoniskā sabiedrība ir aktīva un izdomā dažādus veidus, kā informēt par negodīgām lietām.

Jau ziņots, ka 80% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka uzņēmēji eiro ieviešanā bijuši godīgi, secināts pētījumu kompānijas SKDS veiktajā pētījumā par iniciatīvu "Godīgs eiro ieviesējs".

Vērtējot, cik godīgi vai negodīgi bijuši uzņēmumi Latvijā, ieviešot eiro, 56% Latvijas iedzīvotāju norādīja, ka teju visi uzņēmumi ir bijuši godīgi, savukārt 24% atzina, ka puse uzņēmumu bijuši godīgi. Tiesa, 12% respondentu atzina, ka visi uzņēmumi, ar kuriem tie saskārušies, bijuši negodīgi eiro ieviesēji.

Kā ziņots, cenu paralēlās atspoguļošanas periods latos un eiro sākās 2013.gada oktobra sākumā un ilgs līdz 2014.gada jūnija beigām.

Aprēķinot cenas, uzņēmumi drīkst izmantot tikai oficiāli noteikto valūtas kursu - viens eiro ir 0,702804 lati. Aprēķinos jāievēro matemātiskie pārrēķināšanas principi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!