Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Akciju cenas Āzijas un Eiropas biržās pirmdien mainījās bez vienotas tendences pirms šonedēļ ASV Kongresā gaidāma balsojuma par ASV valsts parāda griestu pacelšanu, kas ļautu ASV izvairīties no defolta.

Parīzes un Frankfurtes biržās tirdzniecības sesija sākās ar akciju cenu kāpumu, bet noslēdzās, abu biržu indeksiem samazinoties par 0,2%. Londonas birža un Volstrīta bija slēgtas, jo Lielbritānijā un ASV bija brīvdienas.

Tokijas biržas indekss pieauga par 1,0%, Šanhajas biržas indekss kāpa par 0,3%, bet Honkongas biržas indekss saruka par 1,0%.

ASV prezidents Džo Baidens un Kongresa Pārstāvju palātas spīkers republikānis Kevins Makartijs svētdienas vakarā panāca galīgo vienošanos par valsts parāda griestiem, kas dod iespēju izvairīties no valsts defolta.

Likumprojekts, par kuru panākta vienošanās, paredz parāda griestus atcelt līdz 2025.gada 1.janvārim, lai pie šī jautājuma nebūtu jāatgriežas nākamgad, kad notiks prezidenta vēlēšanas. Savukārt ar aizsardzību nesaistītie izdevumi nākamgad paliks faktiski nemainīgi un 2025.gadā pieaugs tikai par 1%.

Plānots, ka Kongresa Pārstāvju palāta balsos par likumprojektu balsos trešdien, bet pēc tam to izskatīs Senāts. ASV Finanšu ministrija bija aplēsusi, ka ASV valsts parāda griesti, kas pašlaik ir 31,4 triljoni dolāru, tiktu sasniegti 5.jūnijā. Līdz šim datumam nepanākot risinājumu, iestātos valsts defolts.

"Mums nevajadzētu gaidīt [šī likumprojekta] vieglu pieņemšanu [Kongresā]," sacīja "ACY Securities" galvenais ekonomists Klifords Benets.

ASV biržu indeksi "Dow Jones Industrial Average", "Standard & Poor's 500" un "Nasdaq Composite" pirmdien nemainījās, jo ASV bija brīvdiena un Ņujorkas birža bija slēgta.

Londonas biržas indekss FTSE 100 pirmdien nemainījās un bija 7627,20 punkti, Frankfurtes biržas indekss DAX kritās par 0,2% līdz 15 952,73 punktiem, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 samazinājās par 0,2% līdz 7303,81 punktam.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena pirmdien kritās par 0,2% līdz 72,51 ASV dolāram par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā saruka par 0,5% līdz 76,60 dolāriem par barelu.

Nīderlandes biržā "Title Transfer Facility" (TTF) dabasgāzes cena pirmdien pieauga par 0,17% līdz 24,56 eiro par megavatstundu.

Eiro vērtība pret ASV dolāru pirmdien kritās no 1,0725 līdz 1,0715 dolāriem par eiro, britu mārciņas vērtība pret ASV dolāru pieauga no 1,2350 līdz 1,2359 dolāriem par mārciņu, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu samazinājās no 140,59 līdz 140,27 jenām par dolāru. Eiro vērtība pret britu mārciņu saruka no 86,84 līdz 86,70 pensiem par eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!