Foto: DELFI
Sarunas ar investoriem turpinās par visām sešām VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" ("Hipotēku banka") komercdaļas paketēm un konkrēti pārdošanas līgumi varētu tikt noslēgti maijā, šodien pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja piesaistītā konsultanta "SEB Enskilda" pārstāvis Mārtiņš Krūtainis.

Valdība aiz slēgtām durvīm uzklausīja sagatavoto progresa ziņojumu, kurā sagatavoti vērtējumi par labākajiem investoru piedāvājumiem, ar kuriem tiks turpinātas sarunas.

Krūtainis apliecināja, ka patlaban sarunas turpinoties tikai ar tiem investoriem, kuri izteikuši labākos piedāvājumus. To skaits gan netiek atklāts, vien noprotams, ka investoru ir mazāk par sešiem un kāds no tiem pretendē uz vairākām bankas daļām.

Tehniski sarežģītākās sarunas noritot par pirmo paketi, kurā iekļauti izsniegtie kredīti un klientu depozīti. Šī pakete skar lielu bankas klientu skaitu, tāpēc esot jānodrošina, lai šīs daļas pārdošana tos nekādā mērā netraucētu.

Tāpat vēl esot jāsaskaņo tie jautājumi, kas saistīti ar Konkurences padomes un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas kompetenci.

Patlaban tiek plānots, ka bankas pārdošanas process varētu noslēgties šā gada decembrī.

Jau ziņots, ka valdība pērn 1.novembrī panāca vienošanos par "Hipotēku bankas" komercdaļas pārdošanas stratēģiju.

Bankas komercdaļa tiks pārdota, sadalot to sešās paketēs. Tiks pārdoti gan aktīvi, gan saistības. Paketes veidotas, lai būtu maksimāli interesantas investoriem un varētu saņemt labāko cenas piedāvājumu.

Sešas paketes veido "Hipotēku bankas" meitasuzņēmumi "HipoNIA", "Hipolīzings", "Hipo fondi", aktīvi, kas varētu interesēt uz mazajiem un vidējiem uzņēmumiem orientētās universālās bankas, aktīvi, kas varētu interesēt uz lielākiem klientiem orientētās bankas, kā arī aktīvi, kas varētu interesēt investorus, kas orientējas uz nekustamo īpašumu.

Ja par kādiem aktīviem netiks saņemta apmierinoša cena, pastāv iespēja tos nepārdot, bet gan pārnest uz Privatizācijas aģentūru, paturot valsts īpašumā. Taču netiekot vērtēta iespēja kādu no daļām nepiedāvāt tirgū, iepriekš teica Krūtainis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!