Foto: PantherMedia/Scanpix

Starptautisko investoru pieprasījums pēc Latvijas obligācijām sasniedza 5,1 miljardu ASV dolāru (2,73 miljardus latu), kas vairāk nekā četras reizes pārsniedz emitēto obligāciju apmēru, pastāstīja Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis.

Viņš uzsvēra, ka investoru lielā interese ir apliecinājums Latvijas veiksmīgi īstenotajai ekonomikas stabilizācijas programmai, veiktajām strukturālajām reformām un fiskālajai disciplīnai. Starptautiskajā emisijā piedalījās investori no Eiropas, ASV un citiem reģioniem.

Jarockis arī norādīja - emisija apliecina, ka Latvija starptautiskajos tirgos tiek novērtēta ļoti atzinīgi, turklāt Latvijas kredītreitings un investoru uzticība varētu vēl palielināties pēc iestāšanās eiro zonā.

Jarockis arī atzina, ka likmes, pēc kādām Latvija aizņēmusies, bija zemākas, nekā plānots, un zemākās, kopš Latvija veic publiskus aizņēmumus starptautiskajos finanšu tirgos.

FM pārstāvis arī informēja, ka Valsts kase un FM pašlaik vērtē iespējas pārfinansēt valsts parādu, pakāpeniski atmaksājot starptautiskā aizdevuma programmā saņemtos līdzekļus.

Jau ziņots, ka Latvija trešdien, 5.decembrī, emitēja septiņu gadu obligācijas 1,25 miljardu ASV dolāru apmērā. Obligāciju fiksētā procentu likme ir 2,75%, bet ienesīgums - 2,889%.

Emisijas vadošās bankas bija "Barclays", "Deutsche Bank" un "JP Morgan".

Iepriekšējā reize, kad Latvija izlaida starptautiskās obligācijas, bija šā gada februārī. Šo obligāciju fiksētā procentu likme bija 5,25%, bet ienesīgums - 5,375%.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!