Foto: AFP/Scanpix
Izdots tiesu izpildītāja rīkojums par Andreja Vdovina akciju Latvijas "Bank M2M Europe" apķīlāšanu, taču Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) apliecinājusi, ka Vdovins vairs nav bankas akcionārs.

Aģentūras LETA rīcībā esošajā tiesu izpildītāja rīkojumā minēts, ka Vdovinam piederošās "Bank M2M Europe" akcijas apķīlātas, pamatojoties uz Anglijas Augstās tiesas Karaliskā sola nodaļas (High Court of Justice, Queen's Bench Division) 2017.gada 11.jūlija rīkojumu par 7 658 356,48 eiro piedziņu par labu Aleksandram Mitrošenkovam.

Tiesu izpildītājs bankai lūdz sniegt informāciju par Vdovinam piederošo "Bank M2M Europe" akciju skaitu, veidu un summu, vienlaicīgi ierakstot aizlieguma atzīmi akcionāru reģistrā to atsavināšanai un visa veida pārreģistrēšanai.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka Mitrošenkovs tostarp ir Krievijas "Transkontiņentaļnaja MediaKompaņija" prezidents, Krievijas Televīzijas akadēmijas viceprezidents, kā arī Krievijas Komunikāciju aģentūru padomes viceprezidents.

Savukārt FKTK apstiprināja, ka Vdovins vairs nav "Bank M2M Europe" akciju īpašnieks.

"Šobrīd notiek jauna bankas akcionāru sastāva izvērtēšanas process, kur piedalās gan FKTK, gan Eiropas Centrālā banka," informēja FKTK.

Jau vēstīts, ka FKTK un ECB vērtē plānotās izmaiņas "Bank M2M Europe" akcionāru sastāvā.

"Varam apliecināt, ka pašlaik notiek jaunā bankas akcionāru sastāva izvērtēšanas process no regulatoru - FKTK un ECB - puses. Pēc lēmuma pieņemšanas FKTK un ECB varēsim sniegt informāciju par jauno akcionāru struktūru," šonedēļ sacīja bankas pārstāve Inna Bērziņa.

Arī FKTK Komunikācijas daļas vadītāja Laima Auza šonedēļ apliecināja, ka FKTK ir saņēmusi iesniegumu būtiskas līdzdalības iegūšanai "Bank M2M Europe" kapitālā. "FKTK piedalās dokumentu izvērtēšanas procesā, bet lēmumu pieņem ECB," viņa piebilda.

Tāpat ziņots, ka Krievijā tiesā ir iesniegta prasība atzīt Vdovinu par bankrotējušu. Krievijas laikraksts "Kommersant" šonedēļ vēstīja, ka prasību Maskavas Arbitrāžas tiesā iesniegusi Krievijas Noguldījumu apdrošināšanas aģentūra, kas pārvalda finanšu problēmās nonākušo banku "Finprombank", kurai pagājuša gada septembrī tika atņemta licence. Prasība pamatota ar to, ka Vdovins nav atdevis "Finprombank" 11 miljonu ASV dolāru kredītu. Savukārt Vdovins neatzīst, ka būtu parādā bankai "Finprombank".

Noguldījumu apdrošināšanas aģentūras preses dienestā laikrakstu "Kommersant" informēja, ka 11 miljonu dolāru aizdevums bankai "Finprombank" bija jāatdod līdz pagājušā gada 30. septembrim, taču tas joprojām nav atdots.

Vdovina oficiālais pārstāvis laikrakstam "Kommersant" teicis, ka "šī prasība [atzīt Vdovinu par bankrotējušu] ir pilnībā nepamatota - pašlaik Vdovinam nav nekādu savstarpēju finanšu attiecību ar "Finprombank"". Viņš sacījis, ka "visas agrāk spēkā bijušās [Vdovina] saistības pret "Finprombank" tika pārtrauktas 2016. ada septembrī", un dokumenti par to vairākkārt iesniegti Noguldījumu apdrošināšanas aģentūrai. Savukārt Noguldījumu apdrošināšanas aģentūrā uzsver, ka nekādu darbību, lai dzēstu vai restrukturizētu parādu, no Vdovina puses nav bijis.

"Kommersant" arī rakstīja, ka atsavināt Vdovina īpašumu nebūs vienkārši, jo atbilstoši Maskavas Hamovņiku rajona tiesas materiāliem pašlaik norisinās process, lai šķirtu viņa laulību ar golferi Sofiju Vdovinu un sadalītu abu kopīgo īpašumu. Avots, kas ir informēts par situāciju, laikrakstam "Kommersant" teicis, ka Sofija Vdovina saņems lielāko daļu īpašuma. Pēc tiesas datiem, prasību sadalīt īpašumu Vdovina iesniegusi gandrīz tūlīt pēc tam, kad pagājušā gada beigās finanšu problēmās nonāca Krievijas banka "M2M Private Bank", kuras pastarpinātais līdzīpašnieks ir Vdovins. Bankai "M2M Private Bank" decembrī tika atsaukta licence.

Ar sava pārstāvja starpniecību Vdovins laikrakstam "Kommersant" paziņojis, ka nekomentēs privātus jautājumus.

Vdovins Latvijas "Bank M2M Europe" iegādājās 2013. gada maijā, kļūstot par tās vienīgo īpašnieku, taču turpmākajos gados viņa līdzdalība bankas kapitālā samazinājusies. 2015.gada beigās Vdovinam un viņa ģimenes locekļiem piederēja 94,52% "Bank M2M Europe" akciju, pēc gada - 2016. gada beigās - viņa un viņa ģimenes locekļu īpašumā bija 72,98% bankas akciju, bet šogad marta beigās - 56,09% akciju.

Bankas 2016. gada auditētajā finanšu pārskatā bija teikts, ka 2016. gada beigās banka saskārās ar reputācijas riskiem, kas bija saistīti ar Vdovinam pastarpināti daļēji piederošās Krievijas bankas "M2M Private Bank" licences atsaukšanu 2016. gada 9. decembrī.

"Negatīvo ziņu ietekmē atsevišķi klienti nolēma samazināt noguldījumu apjomu bankā, un tā rezultātā ceturtā ceturkšņa laikā klientu noguldījumu apmērs samazinājās. Pašlaik notiek darbs pie darījuma, kura rezultātā tiks pārdota bankas akciju kontrolpakete. Bankas vadība uzskata, ka pēc šī darījuma pabeigšanas klientu bažas par bankas tālāko attīstību tiks kliedētas un bankai izdosies salīdzinoši īsā laikā atgūt pēdējos mēnešos zaudētos klientu noguldījumu un pārvaldīšanā un administrēšanā nodoto līdzekļu apmērus," teikts vadības ziņojumā.

"Firmas.lv" dati liecina, ka Vdovins šogad 6. jūlijā atstāja darbu "Bank M2M Europe" padomē, kurā ieņēma padomes priekšsēdētāja amatu. Vdovins no amata atkāpies pēc paša vēlēšanās. Šobrīd bankas padomē strādā Pīters Hambro, kurš ieņem padomes priekšsēdētāja vietnieka amatu, un Tomass Nekmars.

"Bank M2M Europe" ir dibināta 1992 .gadā ar nosaukumu "Latvijas Biznesa banka". 2013. gada jūlijā, pēc tam, kad Vdovins iegādājās banku, tā mainīja nosaukumu pret "Bank M2M Europe". Bankas stratēģija ir vērsta uz turīgu klientu apkalpošanu.

Pēc aktīvu apmēra "Bank M2M Europe" 2017. gada marta beigās bija 19. lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!