Teorētiski finanšu tirgos ir ārkārtīgi lielas iespējas nopelnīt lielu naudu. Pērkot un pārdodot pareizajos brīžos, savu kapitālu var ne tikai mazliet pavairot, bet arī dubultot un trīskāršot. Taču tas ir "uz papīra". Lai gan finanšu tirgi seko makroekonomikas tendencēm, tajos ik dienu notiek miljoniem lielāku un mazāku svārstību, kuras paredzēt nav iespējams. Tāpēc arī SEB bankas Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš, viesojoties raidījumā "Nākotnes kapitāls", iesaka investēt sistemātiski, nevis censties sagaidīt pareizos brīžus.

Lai paskatītos, kā būtu, ja viņš spētu paredzēt, kad ir labākais brīdis investēt, Kuzikovs aprēķinājis sava portfeļa vērtību, ja būtu investējis labākajos gada brīžos. "Es esmu investējis 2460 eiro, un šobrīd tā vērtība ir 2390," saka Kuzikovs un rāda – ja viņš būtu iegādājies to pašu akciju apjomu gada sākumā, kad tirgus bija augstākajā punktā, viņš būtu samaksājis 2506 eiro. Attiecīgi tas pats akciju daudzums izmaksātu vairāk, kas nozīmē, ka būtu ilgāk jāgaida, kamēr ieguldījums nestu peļņu. 

Savukārt, ja viņš būtu iegādājies 12. oktobrī, kad "S&P 500" indekss bija savā zemākajā punktā, vērtība portfelim būtu drusku mazāka, bet par to pašu akciju apjomu viņš būtu samaksājis mazāk. 

Attiecīgi var secināt, ka izvēlētā stratēģija darbojas, jo, kā norāda "SEB" Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš, labākos brīžus var redzēt tikai tad, kad tie jau pagājuši. 

"Kurš ir tāds gaišreģis, lai pateiktu, kurš būs tas viens datums, lai investētu?" retoriski vaicā Lāriņš, skaidrojot, ka, gaidot labāko brīdi, var arī to nesagaidīt. Viņš uzslavē "Nākotnes kapitāla" pieeju, jo, regulāri investējot, ir lielāka iespēja trāpīt uz veiksmīgākajiem brīžiem. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!