Foto: LETA
Investoru interese par "Citadeles bankas" iegādi ir necerēti liela – to pirmdien intervijā telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja "Citadeles bankas" valdes priekšsēdētājs Juris Jākobsons.

Viņš atgādināja, ka šā gada maijā valdība atbalstīja "Citadeles bankas" pārdošanu, un ir sācies kredītiestādes pārdošanas process. Tiek apzināti potenciālie investori. Ar virkni investoru noslēgti konfidencialitātes līgumi par informācijas neizpaušanu, un tiem nosūtīta papildu informācija par banku.

Potenciālo investoru interese par "Citadeles banku" ir "necerēti augsta" – tā ir lielāka nekā gaidīts, atzina Jākobsons, nosakot, ka par bankas iegādi interesējoties gan investori no Eiropas Savienības, gan NVS valstīm.

Jākobsons atkārtoti uzsvēra, ka banka ir jāpārdod, jo valstij nav jānodarbojas ar uzņēmējdarbību.

Visus valsts ieguldījumus banka valstij plāno atmaksāt līdz nākamā gada marta beigām. Pašlaik banka valstij vēl nav atmaksājusi kopumā 66,5 miljonus latu, kas jāsamaksā divos piegājienos – šā gada decembrī un nākamā gada martā, piebilda Jākobsons.

Kā ziņots, "Citadeles banka" tika izveidota pērn augustā pēc "Parex bankas" restrukturizācijas. Uz jaundibināto "Citadele banku" tika pārnesta lielākā daļa līdzšinējās "Parex bankas" aktīvu, bet neprofila aktīvi tika atstāti "Parex bankā" jeb risinājumu bankā. Uz "Citadeles banku" tika pārcelta arī daļa Valsts kases noguldījumu.

Privatizācijas aģentūras apstiprinātais pārdošanas konsultants "Nomura International plc" šā gada jūlijā sāka bankas pārdošanas procesu.

"Citadele" banka tiks pārdota izsolē, iepriekš organizējot pretendentu atlasi. Pirmajā posmā pretendentiem, parakstot konfidencialitātes līgumu, būs iespēja iesniegt sākotnējos piedāvājumus. Ja tie atbildīs valdības apstiprinātajai pārdošanas stratēģijai, tad investori tiks uzaicināti veikt padziļinātu izpēti un iesniegt saistošus piedāvājumus.

75% "Citadele bankas" akciju īpašnieks ir valsts akciju sabiedrība "Privatizācijas aģentūra", bet 25% un vienas akcijas īpašnieks ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!