Foto: F64
Patlaban banku "Citadele" ir pārdot grūtāk, jo tā savu potenciālu vēl nav parādījusi, ceturtdienas rītā intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" pauda tās valdes priekšsēdētājs Juris Jākobsons. Pērn banka provizoriski strādājusi ar 15,8 miljonu latu lieliem zaudējumiem.

Viņš skaidroja, ka šobrīd ar bankas sekmīgu darbību vairāk saistās cerības un tās potenciālu neapliecina jau reāli rezultāti. Taču no otras puses, banka spēj realizēt savu attīstības plānu, kas izpaužas, piemēram, augošos procentu ienākumos.

Jākobsons norādīja, ja arī turpmāk banka spēs sekmīgi attīstīties, tās vērtība turpinās pieaugt. Taču attiecībā uz banku "Citadele" pārdošanu, viņš atzīmēja, ka šis jautājums ir paredzēts valdības dienas kārtībā nākamajā nedēļā un atteicās plašāk komentēt iespējamā darījuma aspektus.

Viņš jau iepriekš izteicās, ka "Bankas Citadele pirmo darbības pusgadu raksturo stabilitāte un attīstība. Klienti Citadelei uzticas, un banku izvēlas arvien jauni klienti". Ekonomikas ministrijai bankas "Citadele" un "Parex bankas" pārdošanas stratēģija bija jāiesniedz jau šonedēļ, tomēr tā kā dažas institūcijas laikā nebija iesniegušas savus atzinumus, tad stratēģiju iesniegs nākamajā nedēļā.

Jau vēstīts, ka šā gada 1.augustā notika "Parex bankas" aktīvu pāreja uz banku "Citadele". Lielākā daļa tika pārnesta uz jaunizveidoto banku, bet problemātiskie aktīvi palikuši "Parex bankā", kura nodarbojas tikai ar parādu atgūšanu un ierastās bankas funkcijas neveic.

2008.gada 8.novembrī valsts nolēma glābt finanšu grūtībās nonākušo "Parex banku" un par diviem latiem no tās lielākajiem akcionāriem un vadītājiem Valērija Kargina un Viktora Krasovicka iegādājās bankas kontrolpaketi.

Šobrīd 75% bankas "Citadele" akciju īpašnieks ir Privatizācijas aģentūra, bet 25% un vienas akcijas īpašnieks ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB). "Citadeles" aktīvu apjoms ir 1,5 miljardi latu. Starptautiskā reitingu aģentūra "Moody's Investors Service" bankai "Citadele" piešķīrusi ilgtermiņa reitingu Ba3.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!