Foto: PantherMedia/Scanpix

Līzinga un kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem no 2016. gada katru gadu līdz 1. februārim būs jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā (VID) informatīvā deklarācija par fiziskās personas - Latvijas rezidenta - veiktajiem līzinga un/vai kredīta un ar to saistīto procentu maksājumiem, kuru summa mēnesī pārsniedz 360 eiro vai šādu iemaksu kopsumma kalendārā gada laikā pārsniedz 4320 eiro.

Informatīvā deklarācija būs jāiesniedz arī kapitālsabiedrībām, ražotājiem, pārdevējiem, pakalpojuma sniedzējiem un komersantiem, kas sniedz līzinga un kreditēšanas pakalpojumus, izņemot kredītiestādes, informē VID.

Pirmo reizi informatīvā deklarācija būs jāiesniedz līdz 2016. gada 1. februārim, un tajā jānorāda fiziskās personas līzinga un/vai kredīta un ar to saistīto procentu un soda naudu maksājumi, kas veikti 2015. gada septembrī, oktobrī, novembrī un decembrī, ja to summa attiecīgajā mēnesī pārsniedz 360 eiro vai šādu iemaksu kopsumma minēto mēnešu laikā pārsniedz 1440 eiro.

Sākot ar 2017. gadu, informatīvā deklarācija par fizisko personu jāiesniedz ik gadu, ja fiziskās personas kredīta un/vai līzinga maksājuma summa mēnesī pārsniedz 360 eiro vai šādu maksājumu kopsumma kalendāra gada laikā pārsniedz 4320 eiro.

Informatīvā deklarācija jāiesniedz elektroniski, izmantojot VID elektroniskās deklarēšanas sistēmu jeb EDS, aizpildot un iesniedzot dokumentu "Informatīvā deklarācija par fiziskās personas, Latvijas Republikas rezidenta, veiktajiem līzinga un kredīta vai tikai līzinga vai tikai kredīta un ar to saistīto procentu maksājumiem, kuru summa mēnesī pārsniedz 360 eiro vai šādu iemaksu kopsumma kalendāra gada laikā pārsniedz 4320 eiro".

Papildu informācija par informatīvās deklarācijas iesniegšanu - informatīvais materiāls un plašs metodiskais materiāls ar dažādiem deklarācijas aizpildīšanas piemēriem - pieejams VID mājaslapas sadaļā "Nodokļi/Nodokļi, nodevas un citi obligātie maksājumi/Tiesību akti".

Atbildība par informatīvās deklarācijas neiesniegšanu noteiktajā termiņā paredzēta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 159.8 pantā, un tas ir naudas sods fiziskajām un juridiskajām personām 15 eiro apmērā. Savukārt par nepatiesu ziņu norādīšanu likumā noteiktajā ienākumu, īpašuma, darījumu vai cita mantiska rakstura deklarācijā, ja nepatiesas ziņas norādītas par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā, ir paredzēta kriminālatbildība.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā nodokļu maksātāji aicināti zvanīt uz VID informatīvo tālruni 67 120 000, vērsties VID klientu apkalpošanas centrā vai uzdot jautājumus rakstiski VID tīmekļa vietnē sadaļā "Kontakti".

Kā ziņots, valdība jūnijā pieņēma Ministru kabineta noteikumus, kas kredīta un līzinga devējiem paredz pienākumu reizi gadā ziņot VID par fizisko personu aizdevumu atmaksu. Normatīvs neattiecas uz kredītiestādēm.

Finanšu ministrija iepriekš informēja, ka līdz ar jauno prasību ieviešanu VID varēs iegūt informāciju par kredītņēmēju veiktajiem maksājumiem, lai kontrolētu fizisko personu ienākumu un izdevumu atbilstību. Šādi plānots ierobežot arī ēnu ekonomiku. "Soli pa solim mums jāīsteno pasākumi konsekventai ēnu ekonomikas izskaušanai. Šis ir vēl viens veids, kā nodokļu administrācija varēs veicināt patieso ienākumu uzrādīšanu un ierobežot aplokšņu algu īpatsvaru, kas nodara kaitējumu ilgtspējīgai valsts izaugsmei un augošai iedzīvotāju labklājībai," iepriekš norādīja finanšu ministrs Jānis Reirs (V).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!