Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV valsts parāda griesti tiks sasniegti 5.jūnijā, nevis 1.jūnijā, kā tika uzskatīts līdz šim, piektdien paziņoja Savienoto Valstu finanšu ministre Dženeta Jelena.

Līdz ar to galīgais termiņš, līdz kuram republikāņiem un demokrātiem jāpanāk vienošanās par parāda griestu paaugstināšanu vai pagaidu atcelšanu, lai izvairītos no valsts defolta, ir pagarināts par četrām dienām.

"Delfi Bizness" jau rakstīja, ka, nepanākot vienošanos par parāda griestu pacelšanu, sekas var būt negatīvas ne tikai pašai ASV, bet arī Eiropai un citiem reģioniem.

Tomēr Jelena vēstulē Kongresa Pārstāvju palātas spīkeram republikānim Kevinam Makartijam brīdināja, ka, "gaidot līdz pēdējam brīdim, lai palielinātu vai uz laiku atceltu parāda limitu, var nodarīt būtisku kaitējumu biznesa un patērētāju pārliecībai, paaugstināt īstermiņa aizņemšanās izmaksas nodokļu maksātājiem un negatīvi ietekmēt Savienoto Valstu kredītreitingu".

Makartijs žurnālistiem teica, ka sarunās ir progress, tomēr piebilda, ka vienošanās vēl nav panākta.

Amerikāņu mediji vēsta, ka sarunu dalībnieki iecerējuši vienoties par parāda griestiem nākamajiem diviem gadiem, lai parāda griestu jautājums nebūtu atkal jārisina pirms nākamgad paredzētajām prezidenta vēlēšanām.

Jau ziņots, ka starp republikāņiem un demokrātiem notiek sarunas par ASV parāda griestu paaugstināšanu, lai izvairītos no defolta, kas radītu katastrofālas sekas ekonomikai.

Jelena maija sākumā brīdināja, ka ASV jau 1.jūnijā varētu apsīkt finanšu līdzekļi un valsts varētu piedzīvot parāda maksājumu defoltu, ja Kongress nepaaugstinās vai uz laiku neatcels parādsaistību griestus.

ASV parādsaistību griesti pašlaik ir 31,4 triljoni dolāru.

Valsts parādsaistību griesti kopš 1960. gada kopumā tikuši paaugstināti, pagarināti vai pārskatīti 78 reizes.

Kongresa republikāņi apmaiņā pret balsīm parādsaistību griestu pacelšanai pieprasa būtiski samazināt izdevumus un veikt izmaiņas prezidenta Džo Baidena politikā, tostarp attiecībā uz studentu kredītu dzēšanas programmu un videi draudzīgās enerģijas nodokļu atlaidēm. Demokrāti pret to iebilst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!