Foto: AFP/Scanpix

Vienas no ASV vadošajām bankām – "JPMorgan Chase&Co" lēmums apturēt ASV dolāru maksājumus no Latvijas bankām saistīts ar "JPMorgan" darbības stratēģijas maiņu starpbanku tirgū, nevis Latviju vai Latvijas banku sektoru, uzskata Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK).

"Bloomberg" gan savā 2. janvāra ziņā par "JPMorgan" lēmumu apturēt klīringa darījumus ar Latvijas bankām, vērš uzmanību uz to, ka ASV banku regulators rekomendējis šai bankai pievērst pastiprinātu uzmanību naudas atmazgāšanas riskiem.

Turpat arī atgādināts, ka Londonā bāzētā pretkorupcijas kampaņas grupa "Global Witness" kritizējusi Latvijā pastāvošo klientu pārbaužu regulējumu un norādīts, ka Latvijas bankās noguldīti miljardos dolāru mērāmi nerezidentu noguldījumi.

"Nav šaubu, ka "JPMorgan" bija nozīmīgs partneris," Latvijas Komercbanku asociācijas prezidenta Mārtiņa Bičevska teikto citē "Bloomberg", norādot, ka pēc "JPMorgan" lēmuma apturēt dolāru klīringa darījumus, Latvijas bankas starptautiskos dolāru pārskaitījumus varēs veikt tikai caur divām respektablām Rietumu bankām - "Deutsche Bank AG" un "Commerczbank AG".

Tikmēr FKTK uzsver: ""JPMorgan" lēmums samazināt operāciju apjomu ir saistīts ar ASV bankas stratēģijas maiņu starpbanku tirgū visā pasaulē. Tas nav saistāms ar Latviju vai Latvijas banku sektoru. JPMorgan ir būtiski samazinājusi operāciju apjomu ar virkni banku vairākās valstīs." 

Tās Latvijas bankas, kurām "JPMorgan"  bija viens no sadarbības partneriem ASV dolāru pārskaitījumiem, jau kādu laiku esot pārorientējušās uz citiem sadarbības partneriem.

"Jāuzsver, ka šis lēmums nav atstājis ietekmi uz šo banku klientu apkalpošanu, jo bankas veido plašu korespondējošo kontu tīklu atbilstoši klientu vajadzībām - nodrošinot gan kontus dažādās valūtās, gan reģionos," pausts FKTK paziņojumā, kurā norādīts, ka "Deutsche Bank AG" un "Commerczbank AG" gan ir Latvijas banku lielākie korespondējošo banku partneri ASV dolāru maksājumiem, bet ne vienīgie. 

"Korespondējošo banku maiņa ir ikdienišķs un ierasts process - starpbanku tirgū bankas regulāri pārskata attiecības un notiek kādas izmaiņas," apgalvo FKTK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!