Foto: F64
Francijas varasiestādes izmeklēšanas ietvaros par interneta vietni, kas piedāvāja ārzonas banku kontus, kādai Latvijas bankai un tās pārstāvim Parīzē izvirzījušas apsūdzības par līdzdalību krāpniecībā ar nodokļiem, ceturtdien aģentūrai AFP pavēstīja avots tiesībsargājošās iestādēs.

Trešdien apsūdzības izvirzītas arī septiņiem cilvēkiem, kas strādāja vietnes "France Offshore" labā.

Avots neatklāja Latvijas bankas nosaukumu.

Vietne "France Offshore" sevi raksturo kā juristu un grāmatvežu tīklu, kas palīdz izveidot ārzonas kompānijas un banku kontus.

Francijas varasiestādes izmeklēšanu par vietnes darbību veic kopš 2011.gada jūlija.

"France Offshore" mājaslapā ievietots videosižets par to, kā Rīgu apmeklē uzņēmuma vadītājs Nadavs Bensusāns. Viņš ierodas "Rietumu bankā", kur tiekas ar viceprezidentu Ruslanu Stecjuku. Sižetā intervēts arī toreizējais ekonomikas ministrs Artis Kampars (V). Spriežot pēc kadros redzamā laikraksta "Dienas Bizness" numura, "France Offshore" vadītāja vizīte noritējusi 2011.gada februārī.

Sižeta sākumā Latvija tiek reklamēta kā valsts, kurā ar lidmašīnu iespējams nokļūt vien trīs stundu laikā, un, lai gan laika apstākļi esot tālu no eksotiskiem, tas esot tā vērts. Rīga tiek raksturota kā mazā Parīze, kurā atšķirībā no Šveices un Beļģijas, lai investētu, nav nepieciešams būt multimiljonāram.

"France Offshore" mājaslapā redzamajā vidosižetā vairākkārt tiek uzsvērts, ka Latvijā no 2010.gada ieviestas izmaiņām Imigrācijas likumā, kas ārvalstu rezidentiem dod iespēju saņemt uzturēšanās atļauju. Bensusāns uzsver, ka uzturēšanās atļauju iespējams iegūt viegli un ātri - trīs nedēļu laikā.

Mājaslapā kā investīciju veikšanai Latvijā būtiskākās aktivitātes tiek minēts imports un eksports Eiropas robežās, kravu pārvadājumi, darbaspēks un būvniecība.

"France Offshore" vadītājs Rīgas centrā izveidojis biroju, kurā strādā aptuveni 20 darbinieki, kas palīdz veikt administratīvo darbu. Bensusāns norāda, ka viņa darbība ir legāla un tiek ievēroti visi investīciju veikšanai nepieciešamie kritēriji.

Ar lielu skaitu klientu pieteikumu "France Offshore" vadītājs dodas uz "Rietumu banku". Tur viņu sagaida kāda darbiniece, kura, pēc Bensusāna teiktā, runā lieliskā franču valodā. Pats Bensusāns apguvis arī Latvijā tik ļoti nepieciešamo krievu valodu.

Bankas viceprezidents Stecjuks Bensusānam demonstrē "Dienas Biznesa" numuru, uz kura vāka ir viņa foto un pieteikts raksts par investīciju pieplūdumu Latvijā. Tas pierādot Stecjuka pārstāvētās bankas nozīmīgo vietu tirgū, un arī eksperti laikrakstā apliecina, ka uzturēšanās atļauju iegūšanas iespējas uz Latviju vilina investorus. Stecjuks pauž pārliecību, ka, pateicoties jaunajai kārtībai, nākamo piecu gadu laikā iespējams piesaistīt miljardu eiro.

Savukārt Kampars tikšanās laikā ar "France Offshore" vadītāju norāda, cik viegli Latvijā, salīdzinot ar pārējo Eiropu, ir veikt investīcijas.

Tāpat videosižetā tiek rādīts kāds Stīvs, kurš ieradies Latvijā pāris dienas pēc tam, kad grozīts Imigrācijas likums. Viņš Latvijā ieguldījis lielus līdzekļus un ir optimistiski noskaņots par savu nākotni šeit. "Mēs esam Eiropā, brīvi pārvietojamies Eiropas telpā. Ierodoties no Parīzes, nav robežkontroles. Tieši tāpat kā pie mums," saka vīrietis, kā vienīgo problēmu savai dzīvei Latvijā minot aukstos laika apstākļus.

Latvija līdz ar vairākām citām valstīm "France Offshore" mājsalapā tiek reklamēta kā vieta, kur reģistrēt kompāniju, lai maksātu mazākus ienākuma nodokļus. Latvija izcelta kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, kurā uzņēmuma ienākumu nodoklis ir 15%. Latvija firmas reģistrēšanai tiek ieteikta, ja ir vēlme nodarboties ar tirdzniecību ES ietvaros.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!