Foto: Edijs Pālens

Kādreizējie "Parex bankas" īpašnieki Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis Rīgas apgabaltiesu lūguši atzīt par spēkā neesošu līgumu, ar kuru valsts savulaik par diviem latiem pārņēma viņu īpašumā esošās bankas akcijas.

Prasītāju statusā ir arī Krasovicka ģimenes locekļi Georgijs un Aleksandra Krasovicki. Viņi lūdz atzīt par spēkā neesošiem no 2009.gada 1.aprīļa ieguldījuma līgumu, kas tika parakstīts 2008.gada 10.novembrī, un vienošanos par grozījumiem šajā līgumā, ko parakstīja 2008.gada 2.un 3.decembrī. Tāpat par spēkā neesošām lūgts atzīt no ieguldījuma līguma izrietošās saistības - vairākus ķīlas līgumus.

Prasība vērsta pret Finanšu ministriju (FM), "Parex banku", VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" ("Hipotēku banka") un Privatizācijas aģentūru (PA). Kopā ar prasību bijušie baņķieri tiesu lūguši to nodrošināt.

Eksbaņķieru Kargina un Krasovicka pārstāvis Sergejs Bardovskis apliecināja prasības iesniegšanu tiesā un to, ka šī prasība ir pieņemta, taču uzsvēra, ka, līdzīgi kā iepriekš, tiesvedības gaitā nekādi sīkāki komentāri un informācija par prasības būtību netiks sniegta.

Finanšu ministrija šādu prasību uzskata par nepamatotu, jo 2008.gadā tika slēgts tiesisks un likumīgs darījums, abām pusēm parakstot attiecīgu līgumu. Vienošanās slēgta atbilstoši normatīvajiem aktiem un FM patlaban gatavo savu argumentāciju tiesai, informēja ministrijā.

Kā sacīja Rīgas apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš, eksbaņķieru prasība pieņemta izskatīšanai 8.martā, kad arī ierosināta civillieta. Kargina un Krasovicka lūgums piemērot prasības nodrošinājumu ticis noraidīts. Šajās dienās prasītāji atteikumu nodrošināt viņu prasību apstrīdējuši Augstākajā tiesā (AT), līdz ar to apgabaltiesa nav noteikusi datumu, kad lieta tiks skatīta pēc būtības.

AT preses sekretāre Baiba Kataja sacīja, ka pagaidām lieta no Rīgas apgabaltiesas vēl nav saņemta.

Kā ziņots, 2008.gada 10.novembra vēlā vakarā toreizējais finanšu ministrs Atis Slakteris (TP), "Hipotēku bankas" toreizējais prezidents Inesis Feiferis un Kargins parakstīja līgumu, kas paredz "Parex bankas" akciju kontrolpaketes jeb 51% pārņemšanu "Hipotēku bankas" īpašumā.

Par šīm akcijām to līdzšinējiem īpašniekiem Karginam un Krasovickim katram tika samaksāts viens lats.

Vēlāk valsts pārņēma arī pārējās bankas akcijas, un patlaban "Parex" 83,07% akciju īpašnieks ir Privatizācijas aģentūra, bet 13,61% akciju pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

2010.gada augustā notika "Parex bankas" labo aktīvu pārēja uz jaunizveidoto "Citadele banku". Kopš tā brīža "Parex banka" darbojas kā risinājuma banka, kuras galvenais uzdevums ir valsts ieguldījumu maksimāla atgūšana noteiktajā termiņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!